Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2008

Μα καλά, δεν μιλάτε Αλβανικά;Ε όχι δεν μιλάω.Θα 'πρεπε;
Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή.
Το σχολείο που διδάσκω εικαστικά, είναι ένα απλό Γυμνάσιο της Αθήνας, δεν είναι διαπολιτισμικό ή τουλάχιστον δεν έχει χαρακτηριστεί επίσημα έτσι.
Εκτός από τα Ελληνόπουλα έχω και μαθητές που είναι αλλοδαποί, όπως Αλβανούς, Αρμένιους, Ρώσους, Ιρακινούς, Πακιστανούς κλπ.
Τα παιδιά αυτά είτε έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα είτε έχουν μεγαλώσει εδώ, πολλοί από τους γονείς δεν μιλάνε καλά, ή μιλάνε πολύ λίγο την γλώσσα μας.Μέχρι τώρα όμως δεν μου είχε τύχει να έχω μαθητές που δεν μιλάνε ούτε στο ελάχιστο τα Ελληνικά.
Μπήκα σε ένα τμήμα, δεύτερο μάθημα για την φετινή χρονιά, τους είπα να ετοιμάσουν τα υλικά τους πάνω στο θρανίο να ξεκινήσουμε το σχέδιο.
Μου λέει μία μαθήτρια, " η διπλανή μου δεν πήρε τα υλικά της, δεν ξέρει Ελληνικά και δεν καταλαβαίνει τι πρέπει να πάρει", δεν με είχαν ενημερώσει για την συγκεκριμένη περίπτωση, είχα ενημερωθεί μόνο για ένα αγόρι από την Αφρική σε ένα άλλο τμήμα που τουλάχιστον γνώριζε Αγγλικά και μπορέσαμε και συνεννοηθήκαμε.
Σ' αυτή την περίπτωση όμως τώρα ήταν σκούρα τα πράγματα.Ρώτησα στο τμήμα αν υπήρχε και άλλο παιδί Αλβανόφωνο ώστε να μπορέσει εκείνο να της πει τα υλικά, αλλά υπήρχαν παιδιά από όλα τα άλλα μέρη, μόνο Αλβανός δεν υπήρχε.(Η λύση δόθηκε με μία μαθήτρια από άλλο τμήμα που της εξήγησε τι πρέπει να πάρει αλλά δεν μπορεί να διορθωθεί έτσι το πρόβλημα).
Το κορυφαίο ήρθε από την μαθήτρια που με ενημέρωσε για την διπλανή της.
"Μα καλά δεν μιλάτε Αλβανικά;"
Είπα ένα ξερό όχι, αν και από μέσα μου κατέβαζα καντήλια και καντηλανάφτες μαζί.
Πως γίνεται να γράφουν μόνο λόγω ηλικίας ένα παιδί στο Γυμνάσιο αν δεν ξέρει ούτε την γλώσσα να μιλήσει, τί προοπτική μάθησης έχει αυτό το παιδί, το οποίο δεν ξέρει ούτε το αλφάβητο;Από την στιγμή που δεν υπάρχει ξεχωριστό τμήμα ένταξης και πρόσθετοι καθηγητές δίγλωσσοι που να μπορούν με την κατάλληλη επιμόρφωση που έχουν σε τέτοια θέματα να εντάξουν αυτά τα παιδιά σιγά σιγά στο Ελληνικό σχολείο.
Κατά τ'άλλα από φέτος τα παιδιά θα διδάσκονται και νέες ξένες γλώσσες στα σχολεία, από πρόπερσι διδάσκονται Ισπανικά, από φέτος προβλέπει το πρόγραμμα Ιταλικά και Ρωσικά, και έτσι σε μία σχολική μονάδα έχουμε μαθήματα, Αγγλικών, Γαλλικών, Γερμανικών, Ισπανικών, Ιταλικών και Ρωσικών. Ελληνικά θα μάθουν;;;;
Ή η Ελλαδίτσα μας θα πάσχει από ακράτεια και θα χρειάζεται slipad;
Μη το γελάτε μαργαριτάρι μαθήτριας στις εξετάσεις ήταν, σε ερώτηση πολλαπλής επιλογής έπρεπε να διαλέξει μία λέξη και να την τοποποθετήσει σε πρόταση, οι λέξεις από τις οποίες έπρεπε να διαλέξει τη μία ήταν: επικράτεια, εγκράτεια, ακράτεια, και η πρόταση: " Οι εκλογές διεξάγονται σε όλη την Ελληνική ..." .
Μάλιστα πολύ ωραία! Ελληνική ακράτεια, δηλαδή στις εκλογές η Ελλάδα κατουριέται πάνω της.

1 σχόλιο:

everything53 είπε...

Έτσι όπως πάμε θα ξεχάσουμε εντελώς τα Ελληνικά. Ειδικά αν καλοσκεφτείς την μεγάλη απορρόφηση ξένων λαών που έχει η Ελλάδα...
Στο θέμα μας τώρα, κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει ξεχωριστό σχολείο προσαρμογής παιδιών που δεν γνωρίζουν την Ελληνική γλώσσα, και να πηγαίνουν ΜΟΝΟ εκεί τα παιδιά αυτά, κι όχι σε οποιοδήποτε σχολείο που στην ουσία θα δυσκολέψει την μάθηση τους μη γνωρίζοντας την γλώσσα της διδασκαλίας.