Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

"Βρικόλακας" εμφανίστηκε σε χωριό της Σερβίας



Οι κάτοικοι του χωριού Γκόρνιε Στόπανιε στη νότια Σερβία δεν μπορούν να
κλείσουν μάτι εδώ και μία εβδομάδα. Υπεύθυνος γι' αυτές τις «αγρυπνίες» δεν
είναι άλλος, παρά, όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι, ένας βρικόλακας, που έχει
αναστατώσει το χωριό!


Η εφημερίδα «Press» του Βελιγραδίου, σε σημερινό ρεπορτάζ της, καταγράφει την αγωνία και τον τρόμο των κατοίκων, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε ανταπόκρισή του από το Βελιγράδι. «Μόλις πέσει το σκοτάδι αρχίζουν να χτυπούν οι πόρτες, τα παράθυρα, να σπάνε γυαλιά, να κατρακυλούν οι κάδοι των σκουπιδιών, να αιωρούνται αντικείμενα», εξηγούν στο ρεπόρτερ της εφημερίδας οι τρομοκρατημένοι χωρικοί, που μετά το ηλιοβασίλεμα κλείνονται στα σπίτια τους.


Η Λίλιανα Στεφάνοβιτς καθόταν με τη γειτόνισσά της μέσα στο σπίτι, όταν άκουσαν δυνατό θόρυβο στην αυλή. Βγήκαν έξω και δεν πίστευαν στα μάτια τους: «Μια σκιά, σαν άνθρωπος, τράνταζε την αυλόπορτα. Αρπάξαμε με τη γειτόνισσα από ένα ξύλο κι όπως το σηκώσαμε, η σκιά τραβήχτηκε πίσω, αλλά δεν εξαφανίστηκε, άρχισε να μας πετροβολά. Βροχή οι πέτρες γύρω μας, αναγκαστήκαμε να μπούμε στο σπίτι για να μην μας σκοτώσει».


Ανάλογες εμπειρίες είχαν κι άλλοι κάτοικοι του χωριού. Η γιαγιά Τσβέτα, η οποία διανύει το ογδοηκοστό έτος της ηλικίας της, παραδέχεται ότι δεν την ενοχλούν οι θόρυβοι γιατί δεν ακούει καλά, αλλά η όραση της είναι καλή και είδε, όπως υποστηρίζει, το βρικόλακα: «Βλέπω, έτσι σαν σε ομίχλη, έναν άνθρωπο ντυμένο με μαύρο κοστούμι και καπέλο να κατεβαίνει το σοκάκι. Κοιτά αριστερά, κοιτά δεξιά και αίφνης, μ' ένα πήδημα, βρέθηκε στη σκεπή του σπιτιού, στον καπνοδόχο».


Η νεολαία του χωριού οργανώθηκε, χωρίστηκαν σε ομάδες και περιπολούν όλη νύχτα. Κατάφεραν, μάλιστα, να φωτογραφήσουν το «φάντασμα». Δύο νεαροί αφηγούνται στο ρεπόρτερ της Press: «Η σκιά, που εσείς λέτε φάντασμα και εμείς βρικόλακα, εμφανίστηκε στη μέση του δρόμου, μετά άρχισε να αιωρείται, ανέβηκε τρία μέτρα ψηλά, πήδηξε στη σκεπή και από εκεί στην αχλαδιά του γείτονα. Ένας ξάδερφός μας κατάφερε να τη φωτογραφήσει. Βλέπετε, σε κάθε φωτογραφία, η σκιά βρίσκεται σ' άλλο μέρος».


Στο χωριό Γκόρνιε Στόπανιε, πριν από 40 ημέρες, απεβίωσαν δύο ηλικιωμένοι, αλλά όπως λένε οι κάτοικοι, «τηρήθηκαν όλα τα χριστιανικά έθιμα και δεν υπήρχε λόγος να βρικολακιάσουν». Κάποιοι συγγενείς τους, ωστόσο, υποψιάζονται ότι κάτι δεν έπραξαν, όπως έπρεπε.


Ένας απ' αυτούς πρόσφατα δέχθηκε, όπως λέει, την επίσκεψη του φαντάσματος: «Πρώτα άρχισαν να κουνιούνται τα ράφια, όπου ήταν τα άδεια βάζα για το τουρσί, που πρέπει να ετοιμάσουμε. Στη συνέχεια, τα βάζα άρχισαν να αιωρούνται κι ένα- ένα, περνώντας από το παράθυρο, έπεφταν στην αυλή. Γέμισε ο τόπος γυαλιά. Λίγο αργότερα, όλα τα γυαλιά τα βρήκαμε συγκεντρωμένα μπροστά στην είσοδο».


Οι κάτοικοι του χωριού βρίσκονται σε απόγνωση και δεν ξέρουν από πού να
ζητήσουν βοήθεια. Ο ιερέας του χωριού, συνοδευόμενος από συνάδελφό του,
διπλανού χωριού, αγίασαν το τόπο, ωστόσο το «φάντασμα» συνεχίζει, όπως λένε, να εμφανίζεται.


Τελευταία διέξοδος αναζητήθηκε στη σοφία των ηλικιωμένων. Κάποιοι απ' αυτούς θυμήθηκαν ιστορίες των παππούδων τους, που τους έλεγαν για ένα βότανο που απωθεί το βρικόλακα και τον εμποδίζει να μετοικήσει στο σώμα ζωντανού. Έτσι, σήμερα, όλοι οι κάτοικοι του χωριού Γκόρνιε Στόπανιε, γέροι, νέοι και παιδιά, κυκλοφορούν φορώντας μία ζώνη στη μέση πλεγμένη απ' αυτό το «αυματουργό»βότανο.


Ο πανεπιστημιακός καθηγητής κοινωνιολογίας, Σρέτεν Πέτροβιτς, αναφέρει στην Press ότι αν και φαίνεται απίστευτο, πολλοί άνθρωποι στη Σερβία πιστεύουν στους βρικόλακες. Ο καθηγητής εξηγεί ότι το φαινόμενο είναι έντονο στην ανατολική Σερβία, όπου έγιναν και μηνύσεις κατά των βρικολάκων. «Στο δικαστήριο της πόλης Νις, στο παρελθόν εκδικάστηκαν υποθέσεις για φθορές περιουσιών ή απειλής για την ασφάλεια πολιτών, όπου κατηγορούμενοι ήταν οι βρικόλακες», καταλήγει στη δήλωσή του ο καθηγητής Σρέτεν Πέτροβιτς.


πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

28 σχόλια:

Little Hope Flags είπε...

Αυτή την ιστορία την διάβασα σε ένα ειδησεογραφικό site και είδα και μία από τις φωτογραφίες αλλά δεν κατάλαβα ποια υποτίθεται είναι η σκιά. Τώρα αυτοί οι λαοί δε θέλουν και πολύ για να αρχίσουν να διαδίδουν ιστορίες περί τεράτων!

kakos lykos είπε...

Αυτό σκέφτηκα και γω, η δεισιδαιμονία υπάρχει έντονη σ' αυτούς τους λαούς, καθώς στην συγκεκριμένη περιοχή πιστεύουν πολύ σ' αυτά, κάλλιστα κάποιος μπορεί να παίζει μαζί τους, είτε για την πλάκα του, είτε γιατί έχει κάποιο όφελος (να βάλει στο χέρι την περιουσία των νεκρών), κάνοντάς τους να νομίζουν ότι υπάρχει στοιχειό.

Καλησπέρα Carina και σύντομα περιμένω να δω νέα σου ανάρτηση:)

korinoskilo είπε...

το διαβασα και εγω σε ειδησιογραφικο... και εγραφε οτι μαλλον γινετε για τουριστικους σκοπους :/

την καλησπερα μου :)

kakos lykos είπε...

Εεεε!
Μα είναι δυνατόν να πιστεύουν ότι πλάκωσε ο Νοσφεράτου;Είπαν φαίνεται να κλέψουν λίγη δόξα από τα Καρπάθια, Σερβία VS Ρουμανία!!!

χαχαχαχαχα

Καλησπέρα Korinoskilo :)

THANASIS MAKEDONAS είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΕΔΩ Ο ΒΡΙΚΟΛΑΚΑΣ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΧΕΧΕΧΕΧΕΧΕ ΜΑΣ ΠΗΡΑΤΕ ΧΑΜΠΑΡΙ ΒΛΕΠΩ ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚ Ε ΤΩΡΑ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΧΕΧΕΧΕΧΕ ΣΕ ΑΦΗΝΩ ΤΩΡΑ ΛΥΚΕ ΜΟΥ ΕΙΡΘΕ ΜΙΑ ΔΙΨΑ ΓΙΑΛΙΓΟ ΦΡΕΣΚΟ ΖΕΣΤΟ ΑΙΜΑ

kakos lykos είπε...

χαχαχαχαχαχαχαχα

Καλό μεσημέρι Θανάση καλή όρεξη,ζουμερή μισοψημένη μπριζολίτσα ετοιμάζεσαι να φας αν δεν με γελάει η όσφρησή μου ε;

χαχαχαχαχαχαχα

DaisyCrazy είπε...

καλή φάση! σαν έργο ένα πράμα :))
παραλειπει τα πιο σημαντικα όμως το αρθρο..
1)έχει δόντια σουβλερά ο βρυκόλακας; 2)δάγκωσε κανένα άλλο και βρυκολάκιασε κι αυτός;
3)ποια εταιρεια πηρε τα δικαιωματα για την ταινια;

kakos lykos είπε...

Ο βρικόλακας αυτός έχει πάθος για το τουρσί,όλα άρχισαν όταν είδε τα βάζα άδεια, έτσι τα πήρε στο κρανίο και άρχισε να τα πετάει μαζί με άλλα αντικείμενα.Δεν θέλει να δαγκώσει ο κακομοίρης, ένα μεζέ θέλει.
χαχαχαχαχαχαχαχα

Καλώς ήρθες Dorothea και καλό απόγευμα :)

D.Angel είπε...

Ναι, το διάβασα κι εγώ αυτό!
Εχω μια υποψία ότι όλο το νταβαντούρι έγινε για κάποιο σκοπό!θα δείξει!Καλή Κυριακή!

kakos lykos είπε...

Το πιο πιθανό Dreamer Angel!

Καλό απόγευμα να έχεις :)

ΑΝΤΙΓΟΝΑΚΙ είπε...

Το τουρσι εχει σκορδο αρκετο μεσα.....πως ειναι δυνατον να ηταν λατρης του........λοοοοοοοοοοοοοοολ
Τα σκιαζονται τα σκορδα....
Εγω με το κορινοσκυλακι σημερα τοσο σκορδο που φαγαμε δεν εχουμε φοβο....
χαχαχαχαχαχαχαχα
Σκορδαααα σκορδααααααα......:)))))

kakos lykos είπε...

Αααα δεν ξέρεις; είναι το νέο κόλπο των βρικολάκων, τρώνε στην αρχή λίγο σκόρδο μετά όλο και περισσότερο, για να παθαίνουν Μιθριδατισμό να μην τους πιάνει ;)
Σε λίγο καιρό θα αρχίσουν να δοκιμάζουν και μικρά τσιμπήματα στην αρχή με παλούκι στην καρδιά, για να γλυτώσουν και από αυτό το πρόβλημα.
χαχαχαχαχα

Ότι να ναι είναι η είδηση αυτή aeriko μου, από φάρσα ή δεισιδαιμονία μέχρι διαφήμιση για να μαζέψουν τουρίστες.

Καλό απόγευμα :)

Anestis Ketsetzidis είπε...

Δώσε δημοσιότητα και πάρτους τη ψυχή.
Ο τουρισμός θα τους δώσει αρκετά euro.
Καλό σας απόγευμα.

kakos lykos είπε...

Μα τρομάρα τους με ιστορίες σαν κι αυτή πάνε να μαζέψουν κόσμο;

Καλησπέρα Ανέστη :)

Μάτα είπε...

Αν ο συγκεκριμένος βρυκόλακας μοιάζει του Μπραντ Πιτ ή του Αντόνιο Μπαντέρας θα τον αφήσω ευχαρίστως να μου ρουφήξει το αίμα :ρ
Μάλλον όμως διαφήμιση για τα τουρσί της περιοχής θα ετοιμάζουν.
Φιλάκια!

Η τρελή είπε...

Αποκλειστικές πληροφορίες αναφέρουν πως λόγω της "φασαρίας" των εκλογών, ο κ.Κ.Μητσοτάκης κάνει διακοπές σε "άγνωστο" μέρος των Βαλκανίων....!!!!!
ΛΕΤΕ?????????

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Η ιστορία είναι σοβαρή ή ένα κόλπο από τους ντόπιους για να γίνει γνωστός ο τόπος τους;

kakos lykos είπε...

χαχαχαχαχα
Μάλιστα "έγκυρες" πληροφορίες λένε ότι πλεύρισαν ήδη τον Τομ Κρουζ να παίξει στη διαφήμιση και να μπει η εικόνα του στην συσκευασία!

Καλησπέρα Μάτα :))))))))))

kakos lykos είπε...

Αυτό μάλιστα!!!
Έτσι εξηγούνται όλα, μόνο ο Δρακουμέλ θα μπορούσε να είναι ο ένοχος στην ιστορία.
Πολύ σωστή η θεωρία σου Τρελή!

:))))

Καλησπέρα :)

kakos lykos είπε...

Καλησπέρα ΙωάννηΚ καλώς ήρθες. Διαφημιστικό κόλπο μάλλον, ή στη χειρότερη περίπτωση ευφάνταστοι και δεισιδαίμονες κάτοικοι,που την πάτησαν από κάποιον, ή κάποιους που θα έχουν όφελος από αυτή την ιστορία.

Νηρηιδα είπε...

Μια μικρη ιστορια: Καλοκαιρι πριν πολλα χρονια ατο χωριο μας, ξαφνικα τα βραδια πετρες πεφτουν στη βεραντα, τα παραθυρα, παντου, συνεχιζετε για νυχτες, στο δικο μας και κανα δυο διπλανα σπιτια, ερχετε η αστυνομια, συγχωριανοι, κανεις!Γρεμιζουν ενα τοιχακι και κοβουν μια συκια μην ειναι κανεις κρυμμενος εκει. Κανουν περιπολιες, οι πετρες πεφτουν βροχη! Η εφημεριδα γραφει για φαντασμα στον Παραδεισο(το ονομα του χωριου μου) και απο στομα σε στομα η ιστορια διογκωνεται!
Δεν βρισκουν ποτε καποιον ανθρωπο να κανει φαρσα.Μεχρι που το φαινομενο σταματησε. Καποιοι ακομη το θυμουνται και το λενε.
Χρονια μετα η μητερα μου και μια ξαδερφη της μου ειπαν οτι βαριοντουσαν και το ξεκινησαν για πλακα...
Οποτε...καλο κυνηγι "βρικολακων"

kakos lykos είπε...

Πάλι καλά που δεν τις είδαν γιατί τότε τα πειραχτήρια την είχαν άσχημα!
Φαντάζομαι τρομάρα που θα πήραν οι άλλοι!

χαχαχαχα

Καλημέρα Νηρηίδα :)

Tyler Durden είπε...

μέθοδος αποτροπής βρυκολακιάσματος νεκρού στον μεσαίωνα! Αν ο νεκρός είχε ύποπτα σημάδια, του σφήνωναν ένα τούβλο στο στόμα

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑ ΚΑΙ ΓΩ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΕΝΤΥΠΩΣΗ.ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΛΑΟΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΑ.
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΛΥΚΑΚΟ.

kakos lykos είπε...

Καλησπέρα Tyler:)
Να όμως που ο Μεσαίωνας ζει και βασιλεύει και στις μέρες μας και υπάρχουν ακόμα λαοί, που ζουν μέσα στη δεισιδαιμονία και πιστεύουν ότι βρικολακιάζουν οι άνθρωποι, αν δεν τους φτιάξουν το τουρσί.

kakos lykos είπε...

Να ταν μόνο αυτοί οι λαοί Sκρουτζάκο μου, και στην Ελληνική επαρχία υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που πιστεύουν σ' αυτά.

Καλή εβδομάδα να έχεις :)

Mentoras είπε...

Ίσως να είναι πολύ βαρετά και μονότονα στο χωριό τους και έτσι κάπως σπάσανε τη ρουτίνα! Για να ανέβει λίγο η αδρεναλίνη ο άνθρωπος εύκολα παραμυθιάζεται, ειδικά αν έχει καιρό να ζήσει κάτι έντονο.

kakos lykos είπε...

Αν τελικά δεν είναι για διαφημιστικούς λόγους και είναι απλώς μία πλάκα πιτσιρικάδων,η βαρεμάρα και η μονοτονία της εκεί ζωής τους, μπορεί να οδήγησε σε αυτήν την ιστορία.

Καλό βράδυ Mentora και καλώς ήρθες :)