Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Ψευδαισθήσεις

Μην εμπιστεύεστε απόλυτα ούτε τα ίδια σας τα μάτια.




Οι απίστευτες οπτικές ψευδαισθήσεις του Άντελμπερτ Έιμς

Οι εικόνες και οι χώροι που δημιουργεί, ξεπερνούν τη λογική του ανθρώπου, αφού προκαλούν τον «τετράγωνο» τρόπο που ο εγκέφαλός μας αποκωδικοποιεί τις πληροφορίες που τα αισθητήρια όργανα του δίνουν.

Ο διάσημος Αμερικανός οφθαλμολόγος, Άντελμπερτ Έιμς, κατάφερε να επινοήσει και να κατασκευάσει το περίφημο «Δωμάτιο του Έιμς», το οποίο μέχρι να το διασχίσεις από τη μια πλευρά στην άλλη, έχεις γίνει… γίγαντας!




Αντίστοιχα μοναδική είναι και η οφθαλμαπάτη του «Παράθυρου του Έιμς», το οποίο κινείται με τέτοιο τρόπο που αμφισβητεί τη μέθοδο που αντιλαμβανόμαστε την προοπτική του χώρου και των αντικειμένων.


Πηγή: Zougla

Στο πρώτο video, παρατηρώντας το έχω να πω ότι η γραμμή του δαπέδου με την γραμμή της οροφής δεν είναι παράλληλες, η οροφή έχει μία κατηφορική κλίση προς τα αριστερά, αντίστοιχα το δάπεδο είναι ανηφορικό, η πόρτες, τα παράθυρα, τα πλακάκια του δαπέδου, ακόμα και η φωτεινή γραμμή που υποτίθεται ότι δηλώνει ότι δεν υπάρχει κλήση (έχει τοποθετηθεί έντεχνα και αυτή), ξεγελούν το μάτι και μας δίνουν την αίσθηση της παραλληλίας των γραμμών, όπως και η γωνία που έχει τραβηχτεί το video.

15 σχόλια:

Νηρηιδα είπε...

δυστυχως δε φαινονται οι φωτογραφιες οσες φορες κι αν δοκιμασα.Αλλα επειδη εχω δει κι εγω το γνωστο δωματιο...φοβερο ειναι!

Tyler Durden είπε...

δες και αυτό

kakos lykos είπε...

Σε μένα παίζουν κανονικά τα video, πολλές φορές μου έχει τύχει σε διάφορα blogs, να γίνεται μπλοκάρισμα στα video του youtube και περιστασιακά να μην παίζουν.

Καλημέρα Νηρηίδα :)

kakos lykos είπε...

Ναι έχω δει πάρα πολλές φορές δημιουργίες του συγκεκριμένου καλλιτέχνη Tyler. Είναι καταπληκτικός, κρίμα που τα έργα του δεν έχουν διάρκεια.

Καλημέρα :)

korinoskilo είπε...

η λυκαινα και τα παραξενα της :)))
ωραιοτατα :))


καλο απογευμα κοριτσι :)))

Tzeve είπε...

εντυπωσιακότατα...οφείλω να ομολογήσω...

kakos lykos είπε...

Έχει και η τέχνη τα παράξενά της :)

Καλό βράδυ Korinoskilo :)

kakos lykos είπε...

Οι ψευδαισθήσεις παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον όταν είναι καλοφτιαγμένες

Καλησπέρα Λασπολόγε :)

ΛΕΩΝ είπε...

Υπάρχουν και φορές όπως αυτή στο πόστ σου, που οι ψευδαισθήσεις είναι ευχάριστες!Στην κανονική ζωή όμως τις περισσότερες φορές είναι καταστροφικές!
Καλημέρα Λύκαινα!

kakos lykos είπε...

Σίγουρα Λιονταρίνα οι ψευδαισθήσεις των ατόμων με διαταραγμένη λογική, ή των ατόμων που κάνουν χρήση ουσιών μόνο καταστροφικές μπορεί να είναι.

Καλησπέρα :)

ΑΝΝΑ είπε...

Καλέ το έκαψα.... χαμπάρι δεν πήρα.... έπρεπε να το δω τρεις τέσσερεις για να καταλάβω τι κοιτάμε.... μην το πεις.... μην γίνεις κακιά.....χαχαχαχα

Leviathan είπε...

fovera!!!!!!!eidika to proto!!filia kai kalo sou vradi!! :)

Leviathan είπε...

epaixa se ena paixnidi pou me kaleses prin kairo...filia :)

kakos lykos είπε...

χαχαχαχαχαχαχα

Καλό βράδυ να έχεις Boubou :)

kakos lykos είπε...

Καλό βράδυ και σε σένα Leviathan και σ'ευχαριστώ που έπαιξες :)