Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2009

Ζήτησαν από μαθητές να πηγαίνουν το δικό τους χαρτί τουαλέτας στο σχολείοΌχι δεν έγινε ακόμα στα Ελληνικά σχολεία, όχι πως πάμε καλύτερα δηλαδή, αλλά πάντως ακόμα δεν φτάσαμε μέχρι εκεί.


Οι μαθητές σε ένα Ιρλανδικό σχολείο καλούνται να φέρουν χαρτί τουαλέτας για να βοηθήσουν στο να αντισταθμιστούν οι μειώσεις χρηματοδότησης.

Η διευθύντρια του St John's Girls National School στο Carrigaline της κομητείας Cork,επιβεβαίωσε ότι είχε στείλει ένα υπόμνημα στους γονείς την προηγούμενη εβδομάδα, που ζητούσε να φέρουν περιστασιακά οι κόρες τους, ρολά χαρτιού τουαλέτας και να τα δώσουν στην καθηγήτρια τάξης, η οποία θα διένειμε το χαρτί στις μαθήτριες όταν το χρειάζονταν.

Το παράξενο αίτημα είναι μέρος του προγράμματος σχολικής συγκράτησης του κόστους έτσι ώστε η ελαττωμένη κρατική χρηματοδότηση να μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα στην εκπαίδευση, λέει η διευθύντρια κύρια Catherine O'Neill.

Αρνήθηκε να αποκαλύψει το σχολικό ετήσιο προϋπολογισμό, αλλά είπε ότι η κυβερνητική κατάργηση των διάφορων επιχορηγήσεων ήταν πίσω από το αίτημα.

Η επιστολή, της 1ης Οκτωβρίου έγραφε:
"Αγαπητέ γονέα, από καιρό σε καιρό θα ζητάμε από την κόρη σας να φέρνει ρολά τουαλέτας και να τα παραδίδει στην καθηγήτρια της τάξης, τα ρολά αυτά θα είναι αποκλειστικά για την τάξη της κόρης σας και θα διανέμονται από την υπεύθυνη καθηγήτριά τους.
Αυτό οφείλεται στις μειώσεις.
Προσπαθούμε να τακτοποιήσουμε τις δαπάνες, έτσι ώστε οι επιχορηγήσεις να δοθούν αποκλειστικά για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών."

Τόνισε ότι αυτό ήταν το αίτημα, αλλά να φέρουν τα παιδιά το χαρτί δεν ήταν υποχρεωτικό .

"Σκεφτήκαμε με αυτό το αίτημα ότι δεν θα επιβαρύνουμε τις οικογένειες.
Η ελπίδα μας είναι να ξοδέψουμε τα χρήματα της επιχορήγησης αποκλειστικά στην εκπαίδευση, όλοι γνωρίζουν τις περικοπές, δεν θέλουμε να προσβάλουμε κανένα, ας το δουν με χιούμορ," συμπλήρωσε.

Αλλά ένας γονέας μίας μαθήτριας έμεινε έκπληκτος όταν πήρε την επιστολή την προηγούμενη βδομάδα.

"Είναι πράγματι τα πράγματα τόσο άσχημα;
Μοιάζει αυτή η επιστολή σαν να γράφτηκε για κάποιον που μεγαλώνει στην δεκαετία του 30, έμεινα έκπληκτος" είπε.

Ο Peter Mullan, εκπρόσωπος της οργάνωσης των δημοσίων εκπαιδευτικών της Ιρλανδίας είπε, ότι πολλά δημόσια σχολεία συνάντησαν τρομερά προβλήματα κάτω από το βάρος των μειώσεων των επιχορηγήσεων και οι γονείς έτσι επωμίζονται, μεγαλύτερα βάρη εκπαιδευτικών δαπανών για τα παιδιά τους.

Παρά την αύξηση της κρατικής επιχορήγησης,για να καλυφθούν βασικές λειτουργικές δαπάνες, έχουν κοπεί κάποιες άλλες επιχορηγήσεις που περιλάμβαναν δωρεάν βιβλία για παιδιά οικογενειών με χαμηλό εισόδημα,σχολικών βιβλιοθηκών και εκδρομών.

"Πριν από δύο χρόνια η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί να ξοδέψει €252m για να αναβαθμίσει τους υπολογιστές, δεν ξόδεψε όμως ούτε ένα cent γι αυτούς.
Έτσι οι γονείς αναγκάζονται να κάνουν εράνους, για να καλύψουν τα έξοδα αναβάθμισης των υπολογιστών των σχολείων.
Οι μαθητές καλούνται ακόμα να φέρνουν αυγοθήκες και άδεια κεσεδάκια από γιαούρτι για να τα χρησιμοποιούν σαν παλέτες στο μάθημα των εικαστικών.
Μέχρι τώρα οι γονείς καλούνταν να πληρώσουν επιφανειακές δαπάνες, τώρα όμως καλούνται να πληρώσουν για πιο σημαντικές ελλείψεις," είπε.

Το Υπουργείο Παιδείας σε απάντησή του είπε ότι παίρνουν τώρα μεγαλύτερη επιχορήγηση για τις λειτουργικές δαπάνες,αφού έγινε αύξηση σε 200 ευρώ ανά μαθητή.
Πρόσθεσε ότι το σχολείο ST John πήρε περίπου 379.000 ευρώ κρατικής χρηματοδότησης για τους 540 μαθητές του από το 2008.
Το σχολείο δεν μας έχει απασχολήσει για να μας αναφέρει οικονομική δυσκολία.

Πηγή:independent

22 σχόλια:

D.Angel είπε...

Τι άλλο θα δούμε!!!
Συγνώμη που θα το πω αλλά πέθανα στα γέλια μόλις έφερα στο μυαλό μου τη μικρή μου με το κωλόχαρτο στην τσάντα!Χα χα χα χα
Ελεος
Φιλια πολλά

kakos lykos είπε...

Εγώ πάλι, πέθανα στα γέλια γιατί φαντάστηκα εμένα να μου φέρνουν οι μαθητές μου κωλόχαρτα, για να τους τα μοιράζω,πλήρης ανάκριση για το τι ποιότητα και τι ποσότητα έχει να αποδώσει στον "θρόνο", για να ξέρω και πόσο να κόψω...και μήπως να βάλω και κυπελλάκι για ψιλά έξω από την τουαλέτα, όπως κάνουν στα κέντρα, για να μαζέψει και από κει χρήματα το σχολείο;

Έλεος!

Καλησπέρα Dreamer Angel

Θανασης είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΜΗΝ ΒΑΖΕΤΕ ΙΔΕΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ

AERIKO είπε...

Κουβαλαναν που κουβαλαν χιλια πραγματα....απο ταπερ μεχρι χαρτι υγειας θα φτασουμε...
Ημαρτα ημαρταααααα....
Καλο σου βραδυ.....

Υγ:λοοοοοοοοοοοοοοοοοολ μουρθε στο μυαλο τωρα αυτο.....θα κουβαλαν που θα κουβαλαν το χαρτι μαζι τους τα ερμα σκεψου να ζητησουν να τα σκουπισει η δασκαλα γιατι δεν μπορουν μονα τους....

kakos lykos είπε...

Όλα είναι πιθανά Θανάση, δεν έχεις άδικο!

Καλησπέρα :)))

kakos lykos είπε...

Και ποιος σου είπε Αερικό μου, ότι δασκάλες και νηπιαγωγοί κάποιες φορές, επειδή λερώθηκαν τα μικρούλια δεν αναγκάστηκαν να τα καθαρίσουν, ή και να τα αλλάξουν ακόμα;Πάλι καλά στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο εμείς δεν έχουμε προβλήματα, μας λένε ένα ξερό "λερώθηκα" (οι κοπέλες) να πάω σπίτι να αλλάξω; Ειδοποιούμε τους γονείς ότι επιστρέφει για λίγο το παιδί τους σπίτι και τέλος.

Καλησπέρα :)

stavroulazerva είπε...

Σε λίγο θα ζητήσουν να πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο με όλο εκείνο τον εξοπλησμό που έχουν για τον χημικό πόλεμο.... ξέρεις... στολή, μάσκα, ενδοσυνεννόηση....
Τι άλλο θα ακούσουμε πια! Καλό βράδυ!!!

kakos lykos είπε...

Ξέχασες τα laptop που άρχισαν ήδη να έρχονται με αυτά, τα πρωτάκια.
Αν δεν ήταν πάντως, χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα τα laptop της Α' Γυμνασίου από τη Ευρωπαϊκή ένωση, σιγά μην έδινε κονδύλια για την αγορά τους το Υπουργείο Παιδείας.
Δεν θέλουμε και πολύ να φτάσουμε στα επίπεδα της Ιρλανδίας δυστυχώς.

Καλησπέρα Σταυρούλα :)

Ευρύνοος είπε...

Υστερα λέτε για την Ελλάδα μας!!
βρε υπερσύγχρονο κράτος είμαστε..

εδώ μοιράζουν λάπι τόπι και στο εξωτερικό μοιράζονται το χαρτί υγείας..

καλά πάμε..

βρέ μήπως τα λεφτά τα μάσησαν οι διευθυντάδες του εν λόγω σχολείου;

καλησπέρα kakos lykos :)

kakos lykos είπε...

Μ' αρέσει, που γκρινιάζω μετά εγώ που το δικό μου σχολείο δεν έχει ξεχωριστή αίθουσα για τα εικαστικά, εδώ οι άλλοι δεν έχουν χαρτί να σκουπίσουν τον (_|_) τους!!!

Καλησπέρα Ευρύνοε :)

Ανεστης Θ. Κετσετζιδης είπε...

Λόγω πράσινης ανάπτυξης μπορεί και οι δικοί μας να το κάνουν?
Στο στρατό το 1986 είμασταν στη σειρά 60 φαντάροι και μας μοίραζαν το χαρτί υγείας.τι να πείς?
Καλό βράδυ σε όλους,εντός και εκτός αγέλης.

korinoskilo είπε...

μηπως το διευθηνουν ελληνες το σχολειο εκει και τα αρπαζουν?:ρρρρ

αντε δεν θα ευχιθω και στα δικα μας:ρ

αν και τις γαζες στα νοσοκομεια μονοι μας πρεπει να τα παμε:Ρ


καλησπερε

Tyler Durden είπε...

έλεος! δεν είναι δυνατόν να σκέφτονται τόσο ηλίθια! από ένα σωρό άλλους τομεις θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν χρήματα, όχι από θέματα υγιεινής! Παιδιά είναι, ξεχνάνε, ειδικά μάλιστα κάτι που θεωρείται δεδομένο ότι υπάρχει σε δημόσιο χώρο

O SALONIKIOS είπε...

ποτέ δεν φαντάζομαι την εξαθλίωση ενός κράτους να φτάνει σε αυτό το σημειο.Καλημέρα

kakos lykos είπε...

Μη τους βάζεις ιδέες και μας βάζουν να αφοδεύουμε στο ύπαιθρο για οικονομία και στο νερό από το καζανάκι, αλλά και να δημιουργείται και λίπασμα.

χαχαχαχαχα

Καλησπέρα Ανέστη :)

kakos lykos είπε...

Όλα είναι πιθανά Korinoskilo :)

Καλησπέρα :)

kakos lykos είπε...

Tyler απ' ότι φαίνεται έχουν τα χάλια τους από πλευράς κονδυλίων, αφού και τα σχολικά βιβλία μόνοι τους τα αγοράζουν, δεν είναι δωρεάν από τον ΟΕΔΒ όπως εδώ.

Καλησπέρα :)

kakos lykos είπε...

Καλησπέρα Salonikie και καλώς ήρθες στη συντροφιά μας.:)
Απ' ότι φαίνεται δεν είμαστε εμείς οι πιο εξαθλιωμένοι της Ευρώπης, υπάρχουν και χειρότερα.

Katerina είπε...

συνηθίζω να λέω μια έκφραση τώρα τελευταία γιατί πολλά κουφά συμβαίνουν γύρω μου
"ότι του φανεί του Λολοστεφανή"
και τελικά ..
ταιριάζει παντού!!!

Katerina είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
kakos lykos είπε...

Και πόσα τρελά θα δούμε ακόμα Katerina!!!

Καλό βράδυ και καλό Σαββατοκύριακο!

:)

Unknown είπε...

Έξι χρόνια μετά έγινε πραγματικότητα και στην Ελλάδα. Τουλάχιστον θα έχουμε την πορεία της Ιρλανδίας στη μετέπειτα ανάπτυξη;