Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

Graffiti και "graffiti"

Πολλές φορές οι μαθητές μου μου έχουν ζητήσει την γνώμη μου για το graffiti.

Επειδή τα παιδιά πιστεύουν ότι graffiti είναι οι υπογραφές, τα συνθήματα και τα βρισίδια, τους έχω πει ότι το graffiti είναι μία παρεξηγημένη μορφή τέχνης, ναι μπορεί να έχει ένα σύνθημα αλλά να είναι φτιαγμένο με εικαστική ευαισθησία.

Υπάρχουν graffiti που είναι αριστουργήματα τέχνης και "graffiti", που είναι μουτζούρες και για μένα οι μουτζούρες αυτές δεν είναι τέχνη.

Στις μουτζούρες εγώ βάζω τις διάφορες υπογραφές οπαδών ομάδων ή μελών συμμοριών, το να γράψεις με ορνιθοσκαλίσματα με μία μπατανόβουρτσα, με ανεξίτηλο μαρκαδόρο, ή με σπρέι σε ένα τοίχο Gate 7, ή θύρα 13, ή δεν ξέρω γω τι άλλο, εμένα το μόνο που μου λέει είναι το εξής:

"Μ'αρέσει να βρομίζω τους τοίχους και να δείχνω πόσο πρωτόγονος είμαι"

Γράψε τις "σοφίες" σου ρε φίλε στο τοίχο του δωματίου σου, τι μου κάνεις το σπίτι να θυμίζει τοίχο δημόσιου ουρητήριου;
Αυτά δεν είναι graffiti είναι τραμπουκισμοί και βανδαλισμοί, από άτομα που δεν γνωρίζουν τι θα πει ωραίο, τι θα πει τέχνη και φυσικά δεν θέλουν και να μάθουν.








Πολλά, ξεχειλίζουν από μίσος και χυδαιότητα όπως το παρακάτω, που βρήκα στο blog ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ



Σε αντίθεση με τα παραπάνω "graffiti" υπάρχουν τα πραγματικά graffiti, η ζωγραφική του δρόμου.
Όπου και το σύνθημα ακόμα είναι δοσμένο με τέτοιο τρόπο, που δίνει εικαστικό αποτέλεσμα.









Υπάρχει ένας καταπληκτικός ζωγράφος που ασχολείται με την τέχνη του graffiti, ο Banksy.

Διάβασα στη zougla τα εξείς:



Είναι με το «σπαθί» του ένας από τους πιο πολυσυζητημένους καλλιτέχνες στον κόσμο, αφού έχει καταφέρει με τα έργα του να κερδίσει το θαυμασμό τόσο του κοινού, όσο και των συναδέλφων του και ας μην έχει αποκαλύψει ποτέ το πραγματικό του όνομα!



Πρόκειται για τον Banksy, έναν καλλιτέχνη που ζωγραφίζει με την τεχνική του graffiti στα πιο απίθανα μέρη και έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα σύγχρονο «μύθο» γύρω από το όνομά του, γιατί δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ επίσημα στο ευρύ κοινό.



Έγινε γνωστός από τις καλλιτεχνικές του «παρεμβάσεις» σε μουσειακές συλλογές χωρίς να το καταλάβουν οι υπεύθυνοι των μουσείων προσθέτοντας μια προσωπική πινελιά στα έργα που βρίσκονταν εκτεθειμένα.






Το μόνο που είναι γνωστό για τον Banksy είναι ότι ζει στη Μ. Βρετανία και πιθανότατα στο Bristol.



Εκεί λοιπόν, το μουσείο του Bristol άνοιξε τις πόρτες του με άκρα μυστικότητα στον διάσημο άγνωστο καλλιτέχνη και μέσα σε 36 ώρες εκείνος έκανε τις δικές του… παρεμβάσεις στα εκθέματα με την άδεια του μουσείου και χωρίς να τον ενοχλήσει κανείς.



Έτσι, οι επισκέπτες τις επόμενες ημέρες θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν από κοντά εκτός από τα συνηθισμένα έργα και εκείνα του Banksy, τα οποία είναι «διάσπαρτα» μέσα στο χώρο και τις αίθουσες του μουσείου.



Ο ίδιος λέει πως ελπίζει κάποτε τα graffiti να αντιμετωπίζονται ως ισάξια μορφή τέχνης με τις υπόλοιπες και να φιλοξενούνται σε μουσεία, αν και, όπως είπε χαρακτηριστικά, ίσως κάτι τέτοιο να έριχνε το επίπεδο της τέχνης του graffiti σε εκείνο των υπόλοιπων.

Ελπίζω το τελευταίο κομμάτι της πρότασής του να το είπε με διάθεση humor, ισάξια μορφή τέχνης με την παραδοσιακή ζωγραφική είναι το graffiti, αλλά όχι και ανώτερη! Είπαμε, μη το παραχε... το θέμα τώρα!

18 σχόλια:

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

H ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ graffiti ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΛΗ.ΤΟΝ Banksy ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΙΧΑ ΑΚΟΥΣΤΑ ΚΑΙ ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΠΟΛΥ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΡΓΑ.ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΔΥΣΚΟΛΗ.ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.

kakos lykos είπε...

Καλησπέρα Sκρουτζάκο, έχω δει κατά καιρούς δουλειές καλλιτεχνών graffiti, είναι αξιοθαύμαστες, διοργανώνονται και εκθέσεις αφιερωμένες στο graffiti. Κάποια κτίρια έχουν δώσει άδεια σε καλλιτέχνες και έχουμε αξιόλογα graffiti να κοσμούν τους εξωτερικούς τοίχους, όπως στο εργοστάσιο της Ελαΐς στην Πειραιώς, και αλλού.

Ανώνυμος είπε...

εχω ακουσει εδω και χρονια για την δουλεια του Banksy....και ομολογω πως μου αρεσουν παρα πολυ αυτα που φτιαχνει......μου αρεσει επισης το γεγονος οτι παρολο που ειναι σχετικα γνωστος πλεον αλλα κανενας δεν ξερει το ονομα του....εχει βγαλει και βιβλιο κιολας με τα εργα του....καλο απογευμα...

korinoskilo είπε...

ειναι μεγαλη τεχνη να δινεις τετοια μυνηματα σε τοιχους.... και οπως το ειπες ... οχι με ορνιθοσκαλισματα ετσι για να λερονουμε τοιχους:)

καλο βραδυ :)

ΑΝΝΑ είπε...

Υπέροχη η δουλειά του κυρίου. Μα είναι απίστευτοι αν τους δεις από κοντά να ξεκινάνε και τσούκου τσούκου να φτιάχνουνε τη ζωγραφιά τους. Είχα καθήσει μια φορά με κάτι πιτσιρίκια και το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά φανταστικό...
Παρεξηγημένη τέχνη.... λίγοι μπορούν να την καταλάβουν....

Shattered Words είπε...

Φοβερός ο Banksy!!Πριν λίγες μέρες διάβαζα ένα βιβλίο με τα...κατορθώματά του!!!

Καλό βράδυ και καλή βδομάδα να έχουμε αγαπητή!!

Sotirios Priftis είπε...

Επιτέλους ακούω κάποιον να το λέει. τι είναι τέχνη και τι βανδαλισμός. Υπάρχει διαφορά.

ΛΕΩΝ είπε...

Τα πραγματικά graffiti θα μπορούσαν όντως να εκθέτονται σε μουσεία μοντέρνας τέχνης που μετά από πολλά χρόνια θα είχαν τη μουσειακή αξία που τους αρμόζει! Αν σκεφτεί κιόλας κανείς πόσο ανόητες είναι σήμερα κάποιες μορφές μοντέρνας τέχνης...σίγουρα θα προτιμούσε να βλέπει τέτοιου είδους graffiti στα μουσεία όπως του καταπληκτικού Bansky!
Καλημέρα Λύκαινα!

delfinoula είπε...

Προσωπικά λατρεύω το γκράφιτι αλλά με την δεύτερη εκδοχή.

Διαφωνώ κι εγώ στο θέμα της μουτζούρας.

Τον Banksy τον έχω ακουστά.

Αλλά δεν είχα καταφέρει να δω πάνω από ένα δύο έργα του.

Καλημέρα.

Tyler Durden είπε...

με έργα του Bansky κυκλοφορεί και βιβλίο-λεύκωμα από ελληνικές εκδόσεις που το βρίσκεις πολύ εύκολα.

Οντως είναι τέχνη, με πολύ φαντασία όπως του Banksy ή και πολύ εντυπωσιακή κάποιες φορές όπως τα animated graffiti.

Οσο για τα άλλα συνθήματα όταν είναι ευφυή συγχωρούνται τα ορνιθοσκαλίσματα, όπως αυτό με τους ζαχαροπλάστες ή πολλά άλλα σχετικά που έχουν συλλεχθεί πάλι σε ειδικές εκδόσεις "μην πατάτε τον τοίχο" νομίζω λέγεται η σειρά

kakos lykos είπε...

Καλησπέρα teleiomanhs prigkipesa, είναι πολλοί οι καλλιτέχνες του δρόμου που φτιάχνουν αριστουργήματα!Κρίμα που δεν βλέπουμε όμως συχνά πραγματικά graffiti, στην πλειοψηφία αυτά που βλέπουμε στους τοίχους είναι οι μουτζούρες :(

kakos lykos είπε...

Καλησπέρα Korinoskilo :)

Μακάρι να βλέπαμε δημιουργίες σαν του Banksy στους τοίχους!Θα αποκτούσαν και άποψη τα γκρίζα ντουβάρια!

kakos lykos είπε...

Ακριβώς Άννα, λίγοι μπορούν να την καταλάβουν, γι αυτό κάποιοι έχουν παρανοήσει και κάνουν σκέτες μουτζούρες, πιστεύοντας ότι με το να γράψουν μία βρισιά σε ένα τοίχο η βάζοντας την υπογραφή τους κάνουν graffiti.Έτσι και ο πολύς κόσμος με την σειρά του, έχοντας άγνοια για το τι είναι πραγματικά ένα graffiti είναι αντίθετος στην δημιουργία του.

Καλησπέρα :)

kakos lykos είπε...

Καλησπέρα και καλή εβδομάδα και σε σένα Νίκο :)

kakos lykos είπε...

Καλησπέρα xalki :)

Μακάρι να καταλάβουν την διαφορά και αυτοί που γράφουν χυδαιότητες στους τοίχους, ότι δεν κάνουν graffiti, αλλά απλώς κάνουν ακόμα πιο άσχημη την όψη της πόλης.

kakos lykos είπε...

Καλησπέρα Λιονταρίνα :)

Ένα καλό graffiti είναι ισάξιο με μία τοιχογραφία, είναι ζωγραφική, είναι τέχνη!

kakos lykos είπε...

Καλησπέρα delfinoula :)

Υπάρχουν πολλά βιβλία που αφορούν το graffiti και τους καλλιτέχνες του και κάθε χρόνο γίνονται και εκθέσεις σχετικές όπου μπορείς να το γνωρίσεις περισσότερο.

kakos lykos είπε...

Καλησπέρα Tyler :)

Δεν θα διαφωνήσω ότι κάποια συνθήματα είναι έξυπνα, αν ήταν όμως δοσμένα με εικαστική χροιά θα τα παραδεχόμουν σαν τέχνη, έτσι χάνουν, μπορεί να έχουν αξία σαν ευφυολογήματα αλλά δεν παύουν να είναι μουτζούρες.