Κυριακή, 21 Ιουνίου 2009

Συγκίνηση και οργή.


Ανάμικτα τα συναισθήματα όλων όσων παρακολούθησαν χθες τα εγκαίνια του νέου μουσείου της Ακρόπολης.
Συγκίνηση, δέος και οργή στην αίθουσα του Παρθενώνα.
Πρώτη φορά φαίνεται το μέγεθος της λεηλασίας που έχει υποστεί το μνημείο.
Τα αντίγραφα βρίσκονται εκεί και ξύνουν πληγές που ματώνουν.
Ενωμένα τα γνήσια κομμάτια με τα αντίγραφα.
"Τα πρωτότυπα ζητούν να ενωθούν με τα πρωτότυπα" είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Πολιτισμού Α. Σαμαράς,μόλις ένωσε το γνήσιο κεφάλι της Ίριδας στο αντίγραφο της ζωφόρου.Μία τραγική ένωση και μία ειρωνεία.
Οι Άγγλοι δεν μας θεωρούσαν άξιους να προστατεύσουμε την κληρονομιά μας, έλεγαν δεν έχουμε μουσείο για να τα βάλουμε και ότι τα κατέστρεφε η ατμοσφαιρική ρύπανση.
Και όμως ούτε η ρύπανση δεν ήταν ικανή να βεβηλώσει τα κομμάτια αυτά, όσο βεβήλωσαν εκείνοι τα μάρμαρα που παρουσιάζουν στο Βρετανικό μουσείο.
Τα οξέα που χρησιμοποίησαν για να τα καθαρίσουν, έφαγαν τις μορφές, ήθελαν να τα κάνουν λευκά και κατάφεραν να τα καταστρέψουν.
Φάνηκε έντονα αυτό όταν ενώθηκε το γνήσιο κεφάλι της Ίριδας, εκείνο έχει αναλλοίωτα όλα τα χαρακτηριστικά του, οι άλλες μορφές όμως, που είναι εκμαγείο αλλά δεν έχει σημασία, είναι τρομερά παραμορφωμένες.
Ο λόγος που πρόβαλαν για την μη επιστροφή των μαρμάρων δεν υπάρχει πλέον, δεν έχουν δικαιολογία.
Παρόλα αυτά συνεχίζουν να προβάλουν άλλες ανόητες δικαιολογίες:

"Θα μας αδειάσετε το Βρετανικό μουσείο."

"Μα δεν έχουμε μόνο εμείς δικά σας γλυπτά έχει και το Λούβρο, έχουν και άλλοι γιατί ζητάτε μόνο από μας;"

"Μα δεν είναι δική σας μόνο κληρονομιά είναι Παγκόσμια."

"Μα δεν τα κλέψαμε, τα πήραμε νόμιμα με άδεια της Τουρκικής Αυτοκρατορίας."

Τι λέτε ρε Καραγκιόζηδες, θα σας αδειάσουμε ποιο Μουσείο;
Αυτό που είναι γεμάτο από λεηλασίες έργων τέχνης και πολιτισμού άλλων κρατών;
Αυτό εσείς το θεωρείτε Μουσείο;

Ναι έχουν και άλλοι, αλλά κανένα μουσείο στον κόσμο δεν δεν έχει τόσα πολλά, ούτε έχει την αξίωση να αφήνει πληγωμένο ένα μνημείο, για να ικανοποιήσει τα συμφέροντά του και όσοι είχαν κομμάτια του Παρθενώνα τα επέστρεψαν ή θα τα επιστρέψουν.

Ακριβώς επειδή πρόκειται για ένα μνημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς, επιβάλετε να είναι ενοποιημένο για να φαίνεται σε όλη τη μεγαλοπρέπειά του.
Όχι αλλού το κεφάλι αλλού το σώμα.
Και ποιοι είστε εσείς ρε Άγγλοι που θα μιλήσετε για Πολιτισμό, όταν κατεβάζετε τα βρακιά σας και δείχνετε τους τριχωτούς σας κώλους, στον φακό της φωτογραφικής μηχανής ανάμεσα στα αρχαία της Κνωσού.
Αυτός είναι για σας ο σεβασμός στον Πολιτισμό;

Αλήθεια πως θα σας φαινόταν να είσασταν σκλαβωμένοι, να μην μπορείτε να αντιδράσετε και να ερχόταν κάποιος και με την συναίνεση του κατακτητή σας, σας έπαιρνε το Στόουνχετζ για να κοσμήσει την χώρα του, μετά όταν πλέον θα είσαστε ελεύθεροι σαν κράτος να έχετε αξιώσεις να σας επιστραφεί δίκαια στον τόπο σας, αλλά η άλλη πλευρά, να σας λέει αρλούμπες για Παγκόσμιο μνημείο και ότι δεν ανήκει σε σας, αλλά σε όλους και μην κάνετε όνειρα δεν σας το δίνουμε πίσω.
Θα σας άρεσε κάτι τέτοιο;
Θα το θεωρούσατε ηθικό;
Αυτός που το έχει και δεν σας το δίνει είναι όλος ο κόσμος και το βαπτίζει Παγκόσμιο, ή το θέλει για προσωπικό τους όφελος;
Γιατί είναι ένα κινητό μνημείο που κόβει βόλτες σε όλο τον κόσμο, σήμερα εκεί αύριο αλλού;
Ή είναι ένα μνημείο που βρίσκεται μακριά από κει που δημιουργήθηκε σε έναν συγκεκριμένο χώρο, από κει που λατρεύτηκε και από κει που αντιπροσωπεύει έναν ολόκληρο λαό;

Αφήστε την δικαιολογία ότι το πήρατε νόμιμα, ο Τούρκος σας άφησε να πάρετε έστω και με δόλια μέσα από εσάς κάτι που δεν του ανήκε,με τη βία σκλάβωσε την χώρα μας, από κλέφτη χώρας τα πήρατε.
Δεν σας τα έδωσαν οι Έλληνες ούτε θα σας τα έδιναν ποτέ.
Διπλή η κλοπή του Έλγιν.
Ο λόγος της Μελίνας Μερκούρη στην Oxford Union είναι αποκαλυπτικός για το πως έγινε η αρπαγή τους.Κενή η θέση της κλεμένης Καρυάτιδας, υπάρχει μόνο το αποτύπωμα και την περιμένει να γυρίσει.Από το 1976 όταν πλέον είχε επιστρέψει η δημοκρατία στη χώρα μας και όταν ξεκίνησε να γίνεται εμφανές το πρόβλημα της μόλυνσης του περιβάλλοντος, οι συνθήκες έγιναν επιτακτικές για την δημιουργία ενός νέου μουσείου, που θα στέγαζε την κληρονομιά μας.
Επιφανείς Έλληνες πολιτικοί, ανεξαρτήτως παράταξης οραματίστηκαν αυτό το μουσείο, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Μελίνα Μερκούρη ήταν οι πρωτεργάτες για την υλοποίησή του.Πέρασε από πολλούς σκοπέλους μέχρι να κατασκευαστεί, σκόνταψε σε γραφειοκρατία, σε μνημεία που βρέθηκαν μετά από ανασκαφές στον χώρο που θα ανεγειρόταν και σε σχέδια κατασκευής.
Μετά από τόσα χρόνια είναι όμως γεγονός και άνοιξε τις πύλες του για να υποδεχθεί, όλο τον κόσμο από όλα τα μήκη και πλάτη της γης.Επικρατεί παντού το κρύσταλλο για να υπάρχει άμεσος φυσικός φωτισμός σε όλα τα εκθέματα, κάθε στιγμή της ημέρας τα εκθέματα φαίνονται διαφορετικά, αφού το φως και η σκιά παίζουν πάνω στις μορφές, αναδεικνύοντας τες σε όλη τους την μεγαλοπρέπεια σαν να βρίσκονται στον φυσικό τους χώρο και είναι η πρώτη φορά που ο επισκέπτης μπορεί να τις δει περίβλεπτα, αφού βρίσκονται ελεύθερα στον χώρο σε χαλαρή διάταξη.Κάποιοι παραξενεύτηκαν γιατί ο όροφος του Παρθενώνα είναι λοξά τοποθετημένος πάνω στο κτίσμα, σχεδιαστικό καπρίτσιο;
Όχι.
Η εξήγηση που δίνω εγώ και μάλλον αυτό θα σκέφτηκε και ο δημιουργός αρχιτέκτονας, είναι η εξής:

Ο τελευταίος όροφος είναι αφιερωμένος στον Παρθενώνα, ακόμα και η τοποθέτηση του ορόφου πάνω στο κτίσμα έπρεπε να παραπέμπει στον ίδιο τον ναό, ο όροφος είναι κατασκευασμένος να βρίσκεται ακριβώς παράλληλα με τη θέση του μνημείου, έτσι ο γλυπτός διάκοσμος(αν και στην πραγματικότητα δεν είναι διακόσμηση αλλά σημαντικά δομικά στοιχεία του ναού) έχει ακριβώς τον ίδιο προσανατολισμό που είχε και στην αρχική του θέση, είναι ένας δεύτερος κρυστάλλινος Παρθενώνας, από τον οποίο μπορούμε άμεσα να θαυμάσουμε το μνημείο, που στέκεται αν και πληγωμένο, αγέρωχα πάνω στον βράχο.

Η τελετή των εγκαινίων ήταν σεμνή όπως άρμοζε σε ένα πραγματικά σημαντικό γεγονός όπως αυτό.Ξένοι ηγέτες και επίσημοι απ' όλα τα μέρη της Γης ήταν προσκεκλημένοι, κάποιοι έλαμψαν με την απουσία τους, οι γνωστοί άγνωστοι, οι απόγονοι των ενόχων της καταστροφής του μνημείου.
Ο ένας, σαν πρόφαση βρήκε την ασθένεια του την τελευταία στιγμή, του κακοφάνηκε που όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής ένωσης του τρίζουν τα δόντια για την υπόθεση των λαθρομεταναστών και του δουλεμπορίου.
Οι Άγγλοι πάλι με τι μούτρα να ρθουν;
Έπρεπε να δώσουν απάντηση, αντ' αυτού γέμισαν με χυδαιότητα κάποιες εφημερίδες τους.

Αλλά τους Άγγλους, ξέρουμε που θα τους συναντήσουμε στην Ελλάδα να δείχνουν τον "πολιτισμό" τους, στα Μάλια και στο Φαληράκι.

Πηγές φωτογραφιών: Έθνος , Νέα

20 σχόλια:

korinoskilo είπε...

ευχαριστουμε για την ομορφη και θετικη πλευρα των πραγματων του ολου θεματως :))))))


καλο απογευμα

kakos lykos είπε...

Σίγουρα η χώρα μας βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή, που δεν χωρούν περιθώρια για φιέστες.
Ταλανίζεται από σκάνδαλα, που μερίδιο σε αυτά έχουν και οι δύο κυβερνήσεις, που εναλλάσσονται στην πρόσφατη ιστορία του τόπου μας.
Έτυχε μέσα σ'αυτήν την τόσο σκοτεινή εποχή, να ολοκληρωθεί το έργο αυτό.
Κανείς δεν παίρνει άφεση αμαρτιών για τίποτα.
Είναι ένα Ελληνικό Μουσείο που ανήκει στους Έλληνες και στις κατοπινές γενεές, δεν είναι ούτε του Κωστάκη ούτε του Γιωργάκη, αυτό ας το καταλάβουν.
Υπήρξαν αντιρρήσεις και για το σχέδιο του κτιρίου, δυστυχώς δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό, έπρεπε να πληρεί κάποιες προϋποθέσεις και τις πληρεί.

Καλησπέρα Korinoskilo :)

korinoskilo είπε...

ξεχασα να γραψω οτι η αναφορα σου στην μελινα ειναι πολυ σημαντικη ...γιατι ξεχαστικε το εργο και ο αγωνας που εκανε :)
θενκς :)

kakos lykos είπε...

Ευτυχώς κάποιες στιγμές υπήρξαν και φωτεινά μυαλά σ'αυτόν τον τόπο.Ανεξάρτητα σε ποιον πολιτικό χώρο βρίσκονταν.Ένα από αυτά ήταν και η Μελίνα.

:)

TreloKouneli είπε...

την πολύ όμορφη πλευρά θα έλεγα!! να βρούμε μια λύση είναι το θέμα μας να γυρίσουν τα μάρμαρα στο φυσικό τους περιβάλλον

kakos lykos είπε...

Η λύση είναι μία πλέον Τρελοκούνελε.
Η Άγγλοι δεν καταλαβαίνουν αλλιώς, πρέπει να τα απαιτήσουμε δικαστικά μέσα από το διεθνές δικαστήριο, αλλιώς δεν βλέπω να βρίσκουμε το δίκιο μας.

Καλησπέρα :)

Ostrakoo είπε...

Η ψυχη της ΜΕΛΙΝΑΣ θα ησυχασει τωρα....που εγινε η αρχη επιτελους...
Ξεκινησε εναν αγωνα που φτανει στο τελος του...θελω να πιστευω...
Πολυ ομορφο ειναι με την πρωτη ευκαιρια θα το επισκεφτω...
Αν και παλι μεταξυ των "μεγαλων" εκκλησια και πολιτικη βγηκαν μαχαιρια...
Ο δεσποτας Θεσσαλονικης το μονο που τον ενοιαξε ηταν....γιατι δεν τον καλεσαν να κανει εγκαινια...(ελειπε στην αιγυπτο ο Μεγαλος)...
Θα ξεχασουν τον στοχο τους παλι και θα αρχισουν αλλα....
Ελλαδα ετσι λειτουργεις....

Καλο απογευμα λυκακι μου!!

kakos lykos είπε...

Καλησπέρα Ostrakoo :)

Μακάρι η ιστορία αυτή να έφτασε στο τέλος της και να έχει θετική έκβαση, 200 χρόνια τα γλεντήσανε τα κλεμμένα μάρμαρα, καιρός να τα δώσουν πίσω.

Όσο για τους πολιτικούς, η φαγωμάρα των Ελλήνων είναι αυτή που έχει φέρει τον τόπο μας σ' αυτή την τραγική κατάσταση.
Για τον μεγαλόσχημο εκπρόσωπο της εκκλησίας πάλι, τι να πω;
Στεναχωρήθηκε που δεν ευλόγησε μέρος φύλαξης κομματιών ειδωλολατρικού ναού;
Και δεν φοβήθηκε να μην μολυνθεί από το αρχαίο Ελληνικό πνεύμα εισερχόμενος;
Υποκρισία!
Ξέρεις πόσοι ναοί βυζαντινοί στην Αθήνα κτίστηκαν με μάρμαρα του Παρθενώνα και άλλων μνημείων, επειδή τα έβρισκαν πρόχειρα;
Που να τρέχουν στην Πεντέλη να σκάψουν.
Τα είχαν μπροστά τους και ανήκαν σε ειδωλολατρικούς ναούς που έπρεπε να εξαφανιστούν, να μην μολύνουν τα χριστά ήθη των πιστών με την παρουσία τους.

ΛΕΩΝ είπε...

Λύκαινα ήταν μια από τις καλύτερες αναρτήσεις σου! Σ' ευχαριστώ!

kakos lykos είπε...

Εγώ σ'ευχαριστώ Λιονταρίνα για τα καλά σου λόγια.

Καλησπέρα και καλή εβδομάδα :)

stavroulazerva είπε...

Μπράβο Λύκαινα και εγώ μαζί σου!!! Με κάλυψες θαυμάσια!!!!! Καλή εβδομάδα!!!

kakos lykos είπε...

Καλό απόγευμα και καλή εβδομάδα και σε σένα Σταυρούλα :)

Katerina είπε...

πωπω Λυκάκι
πραγματικά σ'ευχαριστώ...
η ανάρτηση τι να πώ .. τέλεια..
να είσαι καλά...

Ευρύνοος είπε...

Ομορφα και εμπεριστατωμένα..

εύγε απο μένα..

ας δούμε τώρα τίθα γίνει με τα αρχαία που έκλεψαν οι Αγγλοι απο μία υπόδουλη χώρα..

εκτός αν είναι ακόμη.. (υπόδουλη)..

χαιρετώ σας..

kakos lykos είπε...

Εγώ σ' ευχαριστώ, που την βρήκες αξιόλογη και σου άρεσε Katerina, καλό βράδυ να έχεις :)

kakos lykos είπε...

Ευρύνοε δυστυχώς είμαστε υπόδουλοι, άσχετα αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε, έχουμε τσαλαπατήσει την εθνική μας περηφάνια, στο βωμό της διπλωματίας, του γλειψίματος θα έλεγα εγώ.
Ας είναι η έντονη αντίδρασή μας αυτή, η αρχή, στο να υψώσουμε το ανάστημά μας σαν λαός, να πάρουμε, έστω λίγα ψήγματα πίσω από τον σεβασμό που μας αξίζει και την χαμένη αίγλη μας.
Να δείξουμε στους προγόνους μας ότι δεν είμαστε τόσο άχρηστοι στο να λεγόμαστε Έλληνες.

Καλό βράδυ να έχεις :)

Το χρυσό ΠιΠι είπε...

Ωραία η φιέστα αλλά γιατί πρέπει να πληρώνω εγώ ως Ελλην για να δω την πολιτιστική μας κληρονομιά στα μουσεία?
Αντε να βάλουν εισητήριο και στην Οια για να δεις το ηλιοβασίλεμα πχ
Ωραίες εποχές τότε που ήταν τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι τζάμπα για τους έλληνες.

stavroulazerva είπε...

Λύκαινα,
υπάρχει βραβείο και για σένα. Αν θέλεις μπορείς να περάσεις από το blog μου και να το παραλάβεις. Φιλιά και καλησπέρες!

kakos lykos είπε...

Καλησπέρα πιπί μου :)
Το σωστό θα ήταν να είναι δωρεάν τα εισιτήρια για όλους τους Έλληνες, ή αν αυτό δεν ήταν εφικτό έστω μειωμένα.Θα ήταν ένα σημαντικό κίνητρο να τα επισκεφτούν όλοι.
Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα Αθηναίοι, που δεν έχουν περπατήσει ποτέ πάνω στον Ιερό βράχο της Ακρόπολης.

kakos lykos είπε...

Ευχαριστώ πολύ Σταυρούλα :)
Φυσικά και θα περάσω!

Καλησπέρα :)