Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Φωτογραφία φαντάσματος, τρομάζει και τους εμπειρογνώμονες.



Η εικόνα μίας φιγούρας με κοστούμι εποχής σε ένα Σκωτσέζικο κάστρο του 14ου αιώνα, τρόμαξε τους εμπειρογνώμονες, που ερευνούν την πιστότητα φωτογραφιών φαντασμάτων.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε τον Μάϊο του 2008, παρουσιάζει έναν άντρα ή γυναίκα, που βρίσκεται σε έναν από τους πάνω ορόφους του κάστρου Tantallon, και μας κοιτάζει μέσα από ένα καγκελόφρακτο παράθυρο.

Καμία κούκλα ντυμένη με κοστούμι εποχής δεν υπάρχει στο κάστρο, ούτε κάποιος ξεναγός ή υπάλληλος μεταμφιεσμένος.
Οι τρεις εμπειρογνώμονες φωτογράφοι είπαν, ότι δεν έχει γίνει καμία επεξεργασία στην φωτογραφία, ούτε κάποιο άλλο φωτογραφικό τρυκ.

Ο Richard Wiseman, σκεπτικιστής καθηγητής σε θέματα φαντασμάτων, που κάνει την μελέτη είπε:

"Είναι πολύ περίεργο. Τρέξαμε σε τρεις ειδικούς εμπειρογνώμονες φωτογράφους, μας είπαν ότι δεν έχει χρησιμοποιηθεί photoshop,ή κάτι άλλο."

"Η φιγούρα εμφανίζεται να φοράει κοστούμι εποχής, αλλά το κάστρο Tantallon, δεν είναι από τα μέρη που έχουν κούκλες ή υπαλλήλους ντυμένους με κοστούμια, δεν μπαίνουμε μέσα για να δούμε αυτό το πράγμα."

Το Tantallon Castle, είναι ένα φρούριο του 14ου αιώνα, που βρίσκεται σε ένα μακρινό και δύσβατο ακρωτήρι, κοντά στο North Berwick στην ανατολική ακτή της Σκωτίας.

Ο Christopher Aitchison, που τράβηξε την φωτογραφία είπε:

"Δεν γνωρίζω κανέναν ή τίποτα που να βρίσκεται στην εικόνα μου, αντιλήφθηκα την ύπαρξη αυτής της μορφής, όταν γύρισα στο σπίτι μου."

Ο ψυχολόγος Prof Wiseman, από το πανεπιστήμιο Hertfordshire, που έχει κάνει πολλές μελέτες του υπερφυσικού, προώθησε την έρευνα πριν από ένα μήνα.

Από διάφορα άτομα, ζητήθηκε να υποβάλλουν εικόνες φαντασμάτων που είχαν, σε εμπειρογνώμονες για να τις αναλύσουν και η καλύτερη αναρτήθηκε στο website www.scienceofhauntings.com.

Πάνω από 250 φωτογραφίες παραλήφθηκαν και πάνω από 250.000 άνθρωποι ψήφισαν αυτήν που θεώρησαν ότι είναι γνήσια.
Η εικόνα του φαντάσματος στο κάστρο πήρε την πρώτη θέση με 39% των ψήφων.
Οι 10 καλύτερες φωτογραφίες φαντασμάτων βρίσκονται εδώ

Πηγή:Ananova

26 σχόλια:

ΦΩΤΕΙΝΗ είπε...

ANATΡΙΧΙΑΣΤΙΚΟ....

korinoskilo είπε...

δεν ξερω αν αυτο που λενε οτι καποιες ψυχες που δεν εχουν ,,ολοκληρωσει,, το εργο τους πανω στην γη ..... γινοντε φαντασματα ... δεν ειμαι ειδικος...... αλλα γιατι να μην ειναι αληθεια?

καλο βραδυ :)

kakos lykos είπε...

Έχω δει Φωτεινή πολλές φωτογραφίες και βίντεο στο διαδίκτυο, που παρουσιάζουν φαντάσματα, η συγκεκριμένη όμως και μένα με έκανε να ανατριχιάσω!

kakos lykos είπε...

Καλησπέρα Korinoskilo :)
Λένε ότι η ψυχή 40 μέρες γυρνάει ανάμεσα στους ζωντανούς μέχρι να αναπαυθεί.
Κάποιες ψυχές όμως δεν μπορούν να σπάσουν τα δεσμά που τις κρατούν εδώ, ψυχές που αδικήθηκαν σαν ζωντανοί, άνθρωποι που είχαν βίαιο θάνατο και ψάχνουν με την σειρά τους δικαίωση ή εκδίκηση.
Και γω πιστεύω ότι υπάρχουν φαντάσματα, άσχετα αν πολλοί έχουν εκμεταλλευτεί την κατάσταση και παρουσιάζουν πλαστές ιστορίες.
Κάποιες ιστορίες είναι αληθινές.

Ανώνυμος είπε...

Τρομακτικό.. Δεν ξέρω αν θα θελα να μάθω ότι όντως είναι φάντασμα..

kakos lykos είπε...

Λέτα δεν έχεις άδικο, ούτε οι εμπειρογνώμονες δεν είχαν την διάθεση για περαιτέρω έρευνα, να μπουν δηλαδή στο κάστρο για να δουν αν πραγματικά είναι ή όχι.

Καλησπέρα :)

everything53 είπε...

Πολύ ωραίο άρθρο!
Ευχαρίστως θα έμπαινα στο κάστρο αυτό για να ψάξω για το φάντασμα!
:)))

ΥΓ:
Δεν φοβάμαι τους νεκρούς...
Τους ζωντανούς φοβάμαι!

117 είπε...

καλησπέρα. τρομακτικό... είναι και βράδυ... λες να'ναι στ'αλήθεια φάντασμα; όλα είναι πιθανά... αν και δε νομίζω ότι θα θελα να το μάθω... πάρτυ θα κάνει ο χαρδαβέλας την άλλη βδομάδα! καλό βράδυ

Ιφικλής είπε...

Καλησπέρα κι από εμένα.

Υπάρχουν οντότητες σε άλλες συχνότητες (κραδασμικά διαφορετικές) απ' αυτές που είναι συντονισμένο να "πιάνει" το ανθρώπινο μάτι. Είτε είναι άνθρωποι που πέρασαν σε άλλη διάσταση (νεκροί) είτε κάτοικοι άλλων κόσμων που εκπέμπουν διαφορετικούς κραδασμούς.

Είναι πιθανόν ηλεκτρομαγνητικά "παιγνίδια" να γίνουν αφορμή να δούμε τέτοιες οντότητες θολά, όπως μια εικόνα από κάποιο κανάλι τηλεόρασης, που δεν είναι ακριβώς συντονισμένο.
Φυσικά η παράδοση και οι λαϊκοί θρύλοι, έχουν ντύσει τέτοιες ανεξήγητες περιπτώσεις με μανδύα φόβου, λόγω του ότι έχουμε συνηθίσει να φοβόμαστε το άγνωστο.

Φαντάζομαι ότι κι εμείς γι' αυτούς, φαντάσματα είμαστε...:):):)

THANOS είπε...

Αυτά τα πράγματα είτε τα πιστεύεις είτε όχι, δεν είναι θέμα αποδείξεων, ειδικά με τόση απατεωνιά που κυκλοφορεί. Είναι ο πλέον εύκολος τρόπος να κάνεις ένα μέρος τόπο έλξης, όπως γίνεται με τα 'θαύματα' στο Ελλαδιστάν

Μάτα είπε...

Αν και έχω μεγάλη τρέλα μ΄ αυτά τα πράγματα δυσκολεύομαι να πιστέψω την αυθεντικότητά τους.Πάντως είμαι σίγουρη ότι κάτι υπάρχει εκεί έξω...

Καλή σου εβδομάδα

ΛΕΩΝ είπε...

Συνήθως ότι πιστεύουμε, βλέπουμε κιόλας. Δηλαδή λένε ότι αυτοί που πιστεύουν στο θεό βλέπουν και διάφορα οράματα ή οπτασίες ή θαύματα. Οι άπιστοι δεν μπορούν να τα δουν. Πιστεύω πως το μυαλό του ανθρώπου σε συνδυασμό με τις χημικές ενώσεις των συναισθηματικών του καταστάσεων δημιουργεί τέτοια φαινόμενα. Αναμφισβήτητα όμως υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να δουν κι να ακούσουν σε διάσταση που οι υπόλοιποι δεν μπορούμε.
Το ΥΓ everything53 τα λέει ΟΛΑ.
Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Tyler Durden είπε...

δεν απορρίπτω την ιδέα να υπάρχει μη αντιληπτός κόσμος, να παραμένει για λίγο διάστημα κάποιο ενεργειακό μόρφωμα από πρόσφατα νεκρό προτού επιστρέψει στον ενεργειακό ωκεανό που μας περιβάλλει, αλλά θέλει πολύ προσοχή στην αξιολόγηση του "αποδεικτικού" υλικού.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αρχικά κανένας δεν μπορούσε να ερμηνεύσει φωτό με φαντάσματα, ούφο, κλπ, όλες οι αναλύσεις δείχναν γνησιότητα, μέχρι που μετά από καιρό ανακαλύπτονταν η απάτη ή η ψευδαίσθηση.

παλιά έβλεπα κατι παλιές φωτό που κάποιοι άνθρωποι έβγαζαν μια ουσία από το σώμα τους που έπαιρνε και μορφή. Εκτόπλασμα νομίζω λεγόταν. Δεν ξέρω πόσο αληθινές ήταν και αυτές, αλλά μου φαίνεται πιο πειστική η ύπαρξη ενός παραφυσικού μορφώματος σε σχέση και εξάρτηση από κάποιον ζωντανό ή πρόσφατα πεθαμένο, παρά κάτι τελείως αυτόνομο, μετά από πόσους αιώνες και με φόντο μεσαιωνικό πύργο. Πολύ κινηματογραφικό για να είναι αληθινό. :S

kakos lykos είπε...

Θα συμφωνήσω everything μαζί σου ότι οι ζωντανοί είναι οι επικίνδυνοι.
Απλώς το άγνωστο με το μυστήριο που το περιβάλλει πολλές φορές τρομάζει.

:)

kakos lykos είπε...

117, δεν ξέρουμε κατά πόσο είναι φάντασμα, ή παιχνίδια του φωτός και της σκιάς.Αν πραγματικά είναι φάντασμα όμως τότε είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα υπόθεση.

kakos lykos είπε...

Καλησπέρα Γιάννη :)
Ο φωτογραφικός φακός είναι ικανός να συλλάβει εικόνες ανάλογα της ταχύτητας που τον έχουμε ρυθμίσει, που το μάτι και ο εγκέφαλός μας δεν προλαβαίνουν να τις συνειδητοποιήσουν και να τις αποκωδικοποιήσουν. Υπάρχουν οντότητες που δεν ανήκουν στον φυσικό κόσμο και καθώς είναι άυλες να μπορούν να ταυτίζονται πιο πολύ με τα κύματα.
Αυτό που είπες με το μη συντονισμένο κανάλι τηλεόρασης μου θύμισε μία πολύ ενδιαφέρουσα ταινία που είχα δει, τον "λευκό θόρυβο", αν δεν την έχεις δει σου προτείνω να την δεις.

:)

kakos lykos είπε...

Να σου πω Thano, δεν είναι λίγοι αυτοί, που για την δημοσιότητα έχουν κατασκευάσει ιστορίες με φαντάσματα, έχουν φτιάξει πλαστές εικόνες ή ταινίες, αργά η γρήγορα όμως αποκαλύπτεται η απάτη τους.
Εμένα ένα πράγμα με παραξενεύει πολύ.
Γιατί ειδικά στην Σκωτία μιλάνε τόσο πολύ για στοιχειώματα;
Η περιοχή έχει πολλά κάστρα και πύργους, αλλά και πάρα πολλές αναφορές για φαντάσματα και τέρατα, μη ξεχνάμε και το θρύλο του τέρατος της λίμνης του Λοχ Νες.
Γιατί τόσα μαζεμένα εκεί ειδικά; Θα πεις μπορεί να είναι μόνο θρύλοι.
Και οι θρύλοι όμως περιέχουν κάποια ψήγματα αλήθειας μέσα τους, καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει.

kakos lykos είπε...

Ότι κάτι υπάρχει Μάτα μου υπάρχει, αλλά μας έχουν γεμίσει με τόσες πλαστές ιστορίες, που τις αληθινές πλέον δεν μπορούμε να τις ξεχωρίσουμε, έτσι μένουμε με την απορία.

Καλό απόγευμα :)

kakos lykos είπε...

Λιονταρίνα καλησπέρα :) το να πιστεύει ο άνθρωπος στην ύπαρξη άυλων όντων, ας πούμε φαντάσματα, έχει να κάνει με την ανάγκη του ατόμου για την συνέχιση της ύπαρξής του μετά τον θάνατό του, και με την πίστη στην ύπαρξη της ψυχής.
Είναι τρομερό και τραγικό να σκέφτεται ο άνθρωπος ότι είναι ένα δερμάτινο σακί με σάρκες και κόκκαλα, που γίνεται τροφή για τα σκουλήκια και χάνεται.
Καθώς λοιπόν θέλουμε να πιστεύουμε στην ύπαρξη της ψυχής, αυτόματα πιστεύουμε και στις αλύτρωτες ψυχές, που εγκλωβίστηκαν μη αποδεχόμενες τον θάνατο του σώματός τους, ή σε μία μεταμόρφωση που μπορεί να παίρνει το άτομο με τον θάνατό του.
Τι εννοώ με το τελευταίο,αν και είναι πολύ τραβηγμένη άποψη, το σώμα να λειτουργεί σαν κουκούλι για την εξέλιξη, με τον θάνατο αποβάλλεται το κουκούλι-σώμα και το πνεύμα ζει σε μία άλλη διάσταση, αν συμβαίνει το τελευταίο, τότε τα "φαντάσματα" βρίσκονται συνέχεια γύρω μας και είναι πιο πολλά από τους ζωντανούς.

kakos lykos είπε...

Καλησπέρα Tyler :)
Αν μία ψυχή είναι αλύτρωτη και έχει εγκλωβιστεί ανάμεσα στον κόσμο των ζωντανών με τον κόσμο των νεκρών, δεν βλέπω γιατί να παίζει ρόλο το χρονικό διάστημα, τι σημασία έχει αν είναι μία μέρα ή ένας αιώνας;

Ιφικλής είπε...

Καλησπέρα λύκαινα.

Δεν έχω δεί την ταινία που αναφέρεις και θα το φροντίσω.

Η τελευταία παράγραφος της απάντησής σου στη λέαινα, θεωρώ ότι είναι μικρό κομμάτι της πραγματικότητας, όσο περίεργο ή τραβηγμένο κι αν ακούγεται...

Shattered Words είπε...

...σε πιάνει ανατριχίλα όταν αντικρίζεις τη συγκεκριμένη φωτογραφία!Πάντα με την καλή έννοια όμως!!

Καλό ξημέρωμα Λύκε!!

Nikos V.

Tyler Durden είπε...

Αν μία ψυχή είναι αλύτρωτη και έχει εγκλωβιστεί ανάμεσα στον κόσμο των ζωντανών με τον κόσμο των νεκρών, δεν βλέπω γιατί να παίζει ρόλο το χρονικό διάστημα, τι σημασία έχει αν είναι μία μέρα ή ένας αιώνας;

με τόσες αδικημένες και αλύτρωτες ψυχές που έχουν αποδημήσει ανά τους αιώνες θα έπρεπε τα φαντάσματα να είναι περισσότερα από τους ζωντανούς ;)

kakos lykos είπε...

Φίλε Γιάννη από την στιγμή που ανήκουμε στον κόσμο των ζωντανών μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε για το τι ισχύει μετά τον θάνατό μας, όλα ξεκινούν από την ανάγκη μας για μία συνέχεια.

Καλό βράδυ :)

kakos lykos είπε...

Καλησπέρα Νίκο, με την προϋπόθεση ότι η φωτογραφία αυτή παρουσιάζει πράγματι μία οντότητα και δεν είναι άλλη μία πλαστή, καλοφτιαγμένη εικόνα, και σε μένα δημιουργεί δέος.

kakos lykos είπε...

Φίλε Tyler, από την στιγμή που δεν έχουμε γνώση για το μετά, όλα είναι πιθανά :)