Ιστορίες γι'αγρίους, σοφά λόγια και αρλούμπες, περιβάλλον, τέχνες, παράξενα...
Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009
Λυγίσαμε κουτάλια
Όχι δεν γίναμε ξαφνικά "Μένταλιστ", είπαμε απλώς χθες να μαζευτούμε η παρέα για μάσα με σπιτικό φαγητό και χαβαλέ.
Στην προηγούμενη ανάρτηση που είχα κάνει με τα κανελόνια το χρυσό πιπί μου είχε ζητήσει να κάνω ανάρτηση και την συνταγή για το χταπόδι με κοφτό μακαρόνι που της αρέσει.
Τότε της υποσχέθηκα, πως όταν είναι να βάλω την συνταγή, θα την καλέσω μαζί και την υπόλοιπη παρέα να το φάμε κιόλας, έτσι τα κουταλοπίρουνα πήραν φωτιά στα χέρια μας.
Αρκετά όμως με την εισαγωγή, ας έρθουμε στο ψητό, ή μάλλον στο βραστό.
Υλικά:
1) Ένα μεγάλο χταπόδι
2) Ένα πακέτο (500gr) κοφτό μακαρόνι
3) Ένα μέτριο κρεμμύδι
4) Ένα πελτεδάκι ντομάτα
5) 3/4 νεροπότηρου κρασί
6) 3 φύλλα δάφνης
7) Αλάτι
8) Πιπέρι
9) Λίγη ρίγανη
10) Λάδι
Εκτέλεση
Ξεπλένουμε το χταπόδι και το κόβουμε σε κομμάτια...
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι...
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι...
Μόλις δούμε ότι αρχίζει να μαραίνεται το κρεμμύδι ρίχνουμε τα κομμάτια του χταποδιού και τα τσιγαρίζουμε δύο-τρία λεπτά...
Ρίχνουμε το κρασί, το πιπέρι το αλάτι, την ρίγανη και την δάφνη και αφήνουμε το χταπόδι να βράσει κανένα πεντάλεπτο μέσα στο κρασί, μετά προσθέτουμε νερό και το πελτεδάκι, χαμηλώνουμε την φωτιά και το αφήνουμε να βράσει με αυτά για μία ώρα και ένα τέταρτο...
Τέλος ρίχνουμε το κοφτό και ανακατεύουμε συχνά ελέγχοντας το νερό (αν χρειαστεί προσθέτουμε)για να μην κολλήσει.
Αν χρειαστεί δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται κι άλλο αλάτι(γιατί άλλη γεύση έχει όταν βράζει μόνο του το χταπόδι κι άλλη όταν του προσθέσεις και το ζυμαρικό, απαιτεί λίγο αλάτι μετά, αλλά και πάλι αυτά είναι γευστικά γούστα)...
Όταν το κοφτό πιει το νερό (περίπου 8 το πολύ 12 λεπτά θέλει να γίνει)είναι έτοιμο, εγώ δεν το αφήνω πάρα πολύ μ' αρέσουν τα ζυμαρικά να είναι aldente.
Καλή βδομάδα σε όλους!!!
Αααααρε fissler αθάνατη..
ΑπάντησηΔιαγραφήμέχρι λύκους να τρώνε θαλασσινά καταφέρνεις :)
άντε και να σας μαγειρέψω κι εγώ κάποια μέρα..
καλή εβδομάδα kakos lykos :)
Λύκαινα πολύ ωραία η συνταγή σου! Πριν γίνω χορτοφάγος, το μαγείρευα αρκετά συχνά. Τώρα μόνο "το κοπτόν" που έλεγε κι ο Σταυρίδης στην "Ωραία των Αθηνών"!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και καλή εβδομάδα!
καταπληκτική συνταγή, αλλά ρε παιδί μου μετά από μακάβεια ανάρτηση δε λέει! ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.ΜΟΥ ΑΝΟΙΞΕΣ ΤΗΝ ΟΡΕΞΗ.ΟΧΙ ΔΗΛΑΔΗ ΠΩΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΚΟΜΕΝΗ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο aldente ήταν που μου λίγο έλειψε να μου σπάσει το δόντι, ή εσύ γερόλυκε που πήγες να ορμήσεις στο κουτάλι μου ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαχαχ κι εγώ στην αρχή σκέφτηκα το ίδιο με τον Ευρύνοο,ένας λύκος που τρώει θαλασσινά!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο φαγητό!!!!!
καλή βδομάδα :)))
1.Όντως αθάνατη η συγκεκριμένη κατσαρόλα, μετράει πάνω από 2 δεκαετίες στην πλάτη της, έχει μαγειρέψει χιλιάδες φαγητά και ακόμα σαν καινούργια είναι.
ΑπάντησηΔιαγραφή2.Ορισμένα είδη θαλασσινών τ' ομολογώ ότι μ' αρέσουν πολύ!
3.Πολύ ευχαρίστως!
Καλή βδομάδα Ευρύνοε :)
Εγώ δυστυχώς δεν έχω καταφέρει ακόμα να το κόψω εντελώς, το έχω ελαττώσει όμως πολύ και έχω περιορίσει και τα είδη που τρώω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή βδομάδα να έχεις Λιονταρίνα :)
Είπα να αλλάξω λίγο το κλίμα γιατί ήταν κάπως η προηγούμενη ανάρτηση.
ΑπάντησηΔιαγραφή:)
Καλησπέρα Tyler καλή βδομάδα :)
Οπότε καθώς είναι και μεσημεράκι τώρα, σου εύχομαι... καλή όρεξη Θανάση!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή...και καλή εβδομάδα :)
Ας τα ψόφια, δύο πιάτα έφαγες και σε έβλεπα που πήγαινες συνέχεια στην κουζίνα σατανικό πλάσμα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή:PPPPPPPPPPPPPPP
Καλή βδομάδα πιπί :)))))))))
:))))))))
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίδες;! Ψαροφάγος λύκος!
Καμιά φορά απορώ και γω με τις διατροφικές μου συνήθειες!
Τα μαλάκια και τα οστρακόδερμα μ' αρέσουν πολύ :))))))))))))
Καλησπέρα και καλή βδομάδα να έχεις Και λοιπόν;E allora?
Γεια σου ρε λύκαινα....
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπόμπα είσαι....
Αλλά έκανες ζημιά...
Τώρα πάλι γουργουράει το μπυροκίλι...
Καλησπέρα!
Ότι φτιάχνεις, είναι σκέτη γαστριμαργική απόλαυση! ΣΛΟΥΡΠ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά εγώ θέλω και γαρίδες σαγανάκι...
...
ΤΩΡΑ!!!!!!!
Καλώς τον Πέτσα :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕντάξει βραδάκι είναι, το μεσημεριανό πλέον δεν πιάνεται χωνεύτηκε, όλο με κάτι θα την καλμάρεις τώρα και δεν θα γκρινιάζει :)
Καλό βράδυ να χεις και καλή βδομάδα :)
Ξέρω ότι είναι το αγαπημένο σου, φυσικά και δεν θα σου χαλάσω το χατήρι, θα το φάμε και θα μπει και η συνταγή, υπομονή μέχρι αύριο όμως ε;
ΑπάντησηΔιαγραφή:)
Καλό βράδυ Everything και καλή βδομάδα :)
Ωραίος ο χταπόδης!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα λύκε!
Φιλιά
Καλησπέρα Dreamer Angel καλό μήνα και σε σένα :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι καλή μας όρεξη να λες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα
Καλώς ήρθες KitsosMitsos :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ να έχεις και καλό Σαββατοκύριακο :)