Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010

Ευτυχισμένο το 2010!!!



Πάει ο παλιός ο χρόνος...πάει και αυτό το ρεβεγιόν.
Νομίζατε ότι θα άρχιζα να τραγουδάω το παλιό τραγουδάκι;
Ε όχι, σας λυπάμαι δεν φταίτε σε τίποτα να ακούτε πρώτη μέρα του χρόνου την γαϊδουροφωνάρα μου, ή μάλλον την λυκοφωνάρα μου.
Άλλοι λίγο, άλλοι πολύ όταν σηκωθήκαμε σήμερα είχαμε το σχετικό μας hangover.
Είμαστε όμως δικαιολογημένοι μία φορά τον χρόνο είναι Πρωτοχρονιά...

Ας γυρίσω το ρολόι όμως μία μέρα πριν...

Τρέχω σαν την τρελή πάνω κάτω να προλάβω τα πάντα για το ρεβεγιόν, το κρύωμα που με ταλαιπωρεί τις τελευταίες μέρες(απόκτημα από δουλειές που έκανα στη βεράντα με το φανελάκι)είναι στα τελειώματά του, επιτέλους έχει γυρίσει η γεύση μου και θα καταλαβαίνω τι τρώω.

Το βράδυ περιμένουν πως και πως να φάνε την γεμιστή γαλοπούλα και την περιβόητη σαλάτα(που πριν από λίγο καιρό μου είχε ζητήσει μία φίλη να την παρουσιάσω σε ανάρτηση).
Έτσι μαζί με το μαγείρεμα είχα και την σχετική φωτογράφιση, γεμιστή γαλοπούλα και σαλάτα μαρούλι με μήλο μαζί σε μία ανάρτηση.

Γεμιστή γαλοπούλα

ΥΛΙΚΑ

1) Μία γαλοπούλα 4κιλά(εγώ παίρνω αυτήν με το θερμόμετρο)
2) 20 φέτες μπέικον
3) 100 γραμμάρια κουκουνάρι
4) Ένα ποτηράκι κρασί
5) 750 γραμμάρια κιμάς μοσχαρίσιος
6) Δύο κρεμμύδια μέτρια
7) Ένα πελτεδάκι ντομάτα (αυτό που είναι στη συσκευασία πυραμίδας)
8) Τριμμένη φρυγανιά
9) Ένα λεμόνι
10)Βούτυρο(τρεις κουταλιές όχι λιωμένο)
11)Λίγο λάδι για το τσιγάρισμα του κιμά
12)Αλάτι-πιπέρι-κανέλα
13)Βελόνα, κλωστή και οδοντογλυφίδες (αυτά φυσικά δεν τρώγονται αλλά μας είναι απαραίτητα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΓΕΜΙΣΗ



Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε, προσθέτουμε και τσιγαρίζουμε τον κιμά, σβήνουμε με το κρασί, βάζουμε τον πελτέ ντομάτας προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό, ρίχνουμε το κουκουνάρι,το αλατοπίπερο και την κανέλα και αφήνουμε να σιγοβράζει...

την ίδια ώρα...



Ψιλοκόβουμε το συκώτι της γαλοπούλας που το βρίσκουμε μέσα στην γαλοπούλα συσκευασμένο και το προσθέτουμε στον κιμά που σιγοβράζει...



Κόβουμε σε μικρά κομμάτια 6 φέτες μπέικον και τα ρίχνουμε και αυτά στον κιμά...



Όταν η γέμιση είναι έτοιμη προσθέτουμε την τριμμένη φρυγανιά(αναλογία 6 φρυγανιές τριμμένες στο multi)για να ρουφήξει εντελώς τα υγρά...
Αφήνουμε για λίγο κατά μέρος τον κιμά και ασχολούμαστε με την γαλοπούλα.

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ

Την ξεπλένουμε καλά μέσα έξω κάτω από την βρύση, αφαιρούμε τυχόν πούπουλα που μπορεί να υπάρχουν ακόμα, την βάζουμε στην γάστρα και αρχίζουμε το γέμισμα...



Με ένα κουτάλι αρχίζουμε και γεμίζουμε πρώτα το εσωτερικό της γαλοπούλας και κάτω από το δέρμα στα μπούτια...
Μετά ράβουμε όλες αυτές τις περιοχές με βελόνα και κλωστή για να μην αδειάσει ο κιμάς...



Γυρνάμε ανάποδα την γαλοπούλα και γεμίζουμε τον χώρο που βρισκόταν ο λαιμός και ράβουμε (όπου βρούμε τρύπα, γεμίζουμε με κιμά με λίγα λόγια)...




Με τις υπόλοιπες φέτες μπέικον (αφού πρώτα αλατοπιπερώσουμε εξωτερικά την γαλοπούλα) την ντύνουμε ολόκληρη, στερεώνοντας τις φέτες με οδοντογλυφίδες, ρίχνουμε 2 ποτήρια νερό, τον χυμό από ένα λεμόνι και προσθέτουμε και το βούτυρο.
Την βάζουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Κάθε κιλό γαλοπούλας αντιστοιχεί περίπου σε μία ώρα ψήσιμο, 4κιλά περίπου 4 ώρες, αν η γαλοπούλα έχει θερμόμετρο είναι έτοιμη όταν πεταχτεί το θερμόμετρο.
Κάθε τόσο την γυρίζουμε και την βρέχουμε με το ζουμί που υπάρχει μέσα στην γάστρα.
Την τελευταία ώρα την ξεσκεπάζουμε και την αφήνουμε να ροδίσει.

Σαλάτα μαρούλι με μήλο



ΥΛΙΚΑ

1) Δύο μαρούλια
2) 5 καρύδια κομμένα σε μικρά κομματάκια
3) Ένα μεγάλο βάζο μαγιονέζα
4) Δύο μήλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ψιλοκόβουμε τα μαρούλια αφού πρώτα φυσικά έχουμε πλύνει πολύ καλά τα φύλλα τους και κρατάμε τα μικρά φύλλα της καρδιάς για διακόσμηση.
Προσθέτουμε τα καρύδια, τα μήλα (που και αυτά τα έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια και έχουμε αφαιρέσει την φλούδα) και την μαγιονέζα και τα ανακατεύουμε καλά όλα μαζί, τέλος βάζουμε στο κέντρο της σαλάτας τα φύλλα που φυλάξαμε στην αρχή.


...Σήμερα δεν έβαλα σε εικόνα το φαγητό τι εμφάνιση είχε όταν βγήκε από τον φούρνο, είπα να κάνω την υπέρβαση και να δείξω τι έμεινε στο τέλος...




ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΝΑ ΕΚΠΛΗΡΩΣΕΙ ΟΛΕΣ ΣΑΣ ΤΙΣ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ!!!

20 σχόλια:

  1. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΕΠΙΘΥΜΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γουαου
    Υπερπαραγωγή το φαγητό λέμε!
    Πάντα τέτοια και να περνάτε όμορφα!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα και σε σένα Global!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευτυχώς αυτή η υπερπαραγωγή γίνεται μόνο μία φορά τον χρόνο!

    :)))

    Πολλά φιλιά και καλή χρονιά και σε σένα Dreamer Angel :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. δεν ήξερα οτι οι λύκοι έχουν τόσες πολλές επιλογές στο φαϊ...καλή χρονιά και από μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. χαχαχαχα
    Κι όμως έχουν!

    Καλή χρονιά και ευτυχισμένη και σε σας παιδιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλή Χρονιά!
    Να είσαι υγιής, δημιουργική και να σε χαίρονται.
    :-)

    (η σαλάτα με ενθουσίασε, θα την γευτώ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ε θα ήταν άδικο με τόσα καλούδια να μην είχες γεύση... χιχιιχ..
    καλή χρονιά να έχουμε λυκάκιιιι..
    κάθε μέρα να μας συμβαίνει και μια "λιχουδιά" στη ζωή μας... :)
    σσσσσμουτς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλή χρονιά,ευτυχισμένη και γεμάτη αγάπη και σε σένα Βάσσια!!!
    Το Βάσσια μάλλον βγαίνει από το Βασιλική αν δεν κάνω λάθος...οπότε χρόνια πολλά και για την γιορτή σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ευτυχώς γεύση και όσφρηση έχουν επανέλθει κανονικότατα, μόνο ο γαϊδουρόβηχας έχει μείνει ακόμα να με βασανίζει(είναι και το τσιγάρο βλέπεις).
    Καλή χρονιά γεμάτη χαρά και αγάπη να έχεις pinkKaterina :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η τελευταία φώτο τα λέει όλα....η γαλοπούλα ήταν καταπληκτική!

    Από το 2010 ας κρατήσουμε το 2 για να μην είμαστε ποτέ μόνοι, το 0 σε προβλήματα υγείας και το 10 να είναι οι ευχές για μία καλή χρονιά!

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. βρε καλως την που αρχησε με ποστ για να μας πιασει λιγουρα:ρρρ

    καλη χρονια και απο εδω .. χαρουμενη και πολυχρωμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλή Χρονιά λοιπόν Λύκαινα.....!
    Κι από Δευτέρα....δίαιτα! χαχαχαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλή Χρονιά Λύκαινα με υγεία, αγάπη, επιτυχίες και πολλά χαμόγελα.
    Η γαλοπούλα σούπερ αλλά και η σαλάτα με μήλο που την έχω δοκιμάσει από συγγενικό μου πρόσωπο είναι φανταστική.
    Πάντα τέτοια.
    Να περνάς καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Υπέροχες οι ευχές μέσω των αριθμών που αποτελούν τον καινούργιο χρόνο!!!

    Καλή και ευτυχισμένη χρονιά, γεμάτη υγεία και αγάπη και σε σένα Και λοιπόν!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ε! είπα Πρωτοχρονιάτικα μη βάλω Κινέζους δεν λέει!!!

    χαχαχαχαχαχα

    Καλημέρα και καλή χρονιά Έλενα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλή χρονιά τρελή!!!
    Ποια Δευτέρα, εγώ από χθες την άρχισα!!!

    :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χρόνια πολλά, με υγεία, ευτυχία και αγάπη να έχετε και σεις στο σπιτικό σας Σαββίνα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μίλα ελεύθερα, μη φοβάσαι δεν δαγκώνω...πάντα.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.