Ιστορίες γι'αγρίους, σοφά λόγια και αρλούμπες, περιβάλλον, τέχνες, παράξενα...
Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009
Όταν ο αλφισμός γίνεται συνώνυμο του θανάτου.
Στην περίπτωση του δελφινιού, θαυμάσαμε τη φύση και τις παραξενιές της, λέγοντας πόσο όμορφο είναι αυτό το μοναδικό δελφίνι αλμπίνος.
Στην ίδια παραξενιά της φύσης, πάνω σε ανθρώπους αυτή τη φορά, ανατρίχιασα με τις φρικαλεότητες τις δεισιδαιμονίες και τις προλήψεις που επικρατούν στην Τανζανία, γι αυτούς που έχουν αλφισμό.
Το να είσαι αλμπίνος στην Τανζανία είναι κατάρα, η Αφρική είναι η ήπειρος με το μεγαλύτερο ποσοστό αλφισμού στη γη.
Τανζανία: σκοτώνουν όσους πάσχουν από αλφισμό για να φτιάξουν φίλτρα!
Κανείς δεν ξέρει πώς ακριβώς άρχισε το κακό. Ποιος μάγος-γιατρός σκέφτηκε πρώτος να ζητήσει από τον πλούσιο πελάτη του ένα πόδι ή ένα χέρι αλμπίνου, ώστε να του φτιάξει το δικό του «μαγικό φίλτρο». Στον βωμό αυτής της δοξασίας, όμως, περισσότεροι από 40 αλμπίνοι, ανάμεσά τους μικρά παιδιά, έχουν σφαγιαστεί στην Τανζανία.
OΚέβιν είναι επτά χρόνων, ένα απόλυτα φυσιολογικό παιδί, αν εξαιρέσει κανείς το λευκό δέρμα και τα διάφανα μάτια του. Δεν ζει όμως πια μαζί με την οικογένειά του στο σπίτι τους στο Μουάνζα, στις όχθες της λίμνης Βικτόρια, δεν πηγαίνει στο σχολείο της περιοχής όπως τα άλλα παιδιά. Έχει σταλεί οικότροφος σε ένα ειδικό σχολείο περίπου τριάντα χιλιόμετρα μακριά: ένα καταφύγιο, που φιλοξενεί ήδη καμιά εκατοστή μικρούς αλμπίνους. «Μια μέρα πήγαινε στο σχολείο», εξηγεί ο πατέρας του Ματέλα Μαρουά, «όταν τρεις άνδρες άρχισαν να φωνάζουν: “Λεφτά! Λεφτά!”. Προσπάθησαν να τον απαγάγουν. Μόλις που πρόφθασα». Ένα παιδί λευκό, γεννημένο από γονιούς μαύρους, είναι φαινόμενο αλλόκοτο: στην Αφρική, την ήπειρο με τη μεγαλύτερη συχνότητα αλφισμού στον κόσμο, οι αλμπίνοι εθεωρείτο ανέκαθεν ότι διέθεταν υπερφυσικές δυνάμεις. Ανάλογα με τις δεισιδαιμονίες, έφερναν άλλοτε τύχη άλλοτε κακοτυχία. Τα τελευταία δύο χρόνια, ωστόσο, φέρνουν κυρίως «λεφτά!».
Οι μάγοι- γιατροί
«Εδώ, η μόνη ελπίδα πλουτισμού έγκειται στο εμπόριο ψαριών ή στην αναζήτηση διαμαντιών», λέει στην απεσταλμένη τής «Liberation» ο Αλφρέντ Καπόλε, πρόεδρος του Τανζανικού Συλλόγου Αλμπίνων της Μουάνζα, μιας περιοχής φτωχής, με ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά αλφαβητισμού της Τανζανίας. «Οι επιχειρηματίες πάνε να δουν έναν γιατρό-μάγο, ο οποίος τους ζητεί να φέρουν μέλη αλμπινών ώστε να τους φτιάξει φίλτρο. Αρκεί να προσλάβουν εκτελεστές, που θα τους προσκομίσουν ένα χέρι, ένα πόδι ή μαλλιά έναντι χιλιάδων δολαρίων». Ο ίδιος ο Καπόλε ομολογεί πως ζει σε μόνιμο τρόμο: «Είναι σαν να είσαι ξαπλωμένος σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου, περι τριγυρισμένος από ετοιμοθάνατους, ξέροντας πως θα είσαι ο επόμενος». Με τα πολλά, και ανησυχώντας κυρίως για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν όλα αυτά σε μια χώρα η οποία εξαρτάται κατά 40% από την εξωτερική βοήθεια, η κυβέρνηση της Τανζανίας αποφάσισε να πάρει μέτρα. Το 2008, μία αλμπίνα βουλευτής, η Σαϊμάα Κουεγκίρ, επιφορτίστηκε από τον Τανζανό πρόεδρο με την αποστολή μιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης, καθώς και με την προεδρία μιας επιτροπής έρευνας. Όμως οι μάγοι-γιατροί έχουν πολλά χρήματα και μεγάλη δύναμη.
Τους είναι εύκολο να δωροδοκήσουν τους αστυνομικούς και επίσης οι καταγγελίες θέλουν αυτό το φρικιαστικό εμπόριο να έχει απλώσει τα πλοκάμια του μέχρι και τα ανώτατα οικονομικά και πολιτικά κλιμάκια του τόπου. Συχνά μάλιστα, «οι ίδιοι οι γείτονες και οι συγγενείς δίνουν την πληροφορία για κάποιον αλμπίνο, έναντι αμοιβής». Όπως εκτιμά ένας δικηγόρος της Μουάνζα, «πρακτικά όλοι οι πολιτικοί συμβουλεύονται μάγους πριν από μια προεκλογική εκστρατεία, κάποιοι από αυτούς σίγουρα είναι μπλεγμένοι». Στην Τανζανία, στο Μπουρούντι, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, οι αλμπίνοι ζούσαν ανέκαθεν δακτυλοδεικτούμενοι, στο περιθώριο. «Δεν μας θεωρούν ανθρώπινα πλάσματα», λέει η Αντζελίνα Τσούμα, ταμίας του Συλλόγου των Αλμπίνων. «Και επιπλέον, τώρα, θέλουν να μας σκοτώσουν σαν ζώα».
Λίγα λόγια για τον αλφισμό
● ΑΛΦΙΣΜΟΣ ή αλμπινισμός ή λευκοπάθεια ονομάζεται η συγγενής απουσία, ολική ή μερική, του φυσιολογικού χρωματισμού του σώματος λόγω διαταραχής στη σύνθεση της μελανίνης
● ΟΙ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ έχουν λεπτό δέρμα που παρουσιάζει μεγάλη ευπάθεια, καθώς και σοβαρά προβλήματα όρασης
● ΣΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ του αλφισμού δεν παίζει ρόλο ούτε φυλή ούτε περιβάλλον. Εντούτοις, ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος εμφάνισης του είναι 1:20.000, σε κάποιους τόπους τα ποσοστά αυξάνονται ενώ σε άλλους μειώνονται
● ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ, η συχνότητα του αλφισμού είναι 1:5.000. Στη Δανία, αντιθέτως, είναι 1:60.000. Η Τανζανία, με πληθυσμό 38 εκατομμυρίων, έχει 170.000 αλμπίνους.
πηγή:ΤΑ ΝΕΑ
συγκλονιστικο :(
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλές φορές θυμώνω με τον τρόπο που φέρονται οι άνθρωποι στα ζώα και γίνομαι έξαλλη! Αμέσως μετά βέβαια συνειδητοποιώντας ότι συμβαίνουν καθημερινά γεγονότα σαν αυτό που μοιράστηκες μαζί μας σήμερα κακέ λύκε,πραγματικά σαστίζω γιατί χάνω κάθε ελπίδα...! Κι ενώ σε γενικά πλαίσια είμαι υπέρ της διατήρησης των παραδόσεων, χωρίς παρωπίδες και κραυγές,αυτές οι δεισιδαιμονίες ... δεν ξέρω, με φέρνουν στα όριά μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο το θέμα σου κακέ λύκε.
Την καλησπέρα μου.
Ανατριχιαστικό είναι korinoskilo και απάνθρωπο αυτό που γίνεται και γω συγκλονίστηκα όταν είδα αυτήν την είδηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛιονταρίνα και γω τσαντίζομαι και φρίττω όταν λέμε ότι ο πολιτισμός έχει φτάσει παντού στη γη, κι όμως συναντάμε δεισιδαιμονίες και προλήψεις που φτάνουν στο έγκλημα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι φορές που πιστεύω ότι άσχετα το πόσα βήματα έχει κάνει ο άνθρωπος, ζούμε ακόμα στον Μεσαίωνα.
Η διαφορετικότητα αντιμετωπίζεται με χλευασμό, περιφρόνηση ή και θανάτωση. Δεν σταματάει δυστυχώς ούτε για μία στιγμή ο άνθρωπος να αποδεικνύει, ότι είναι το πιο άγριο και σκληρό ζώο που υπάρχει στη φύση.
Εξαιρετικό θέμα λύκε. Τραγικά λυπηρό. Και δυστυχώς, αντιμέτωπο με την αδιαφορία όλου του κόσμου και όλων των μέσων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΟΛΥ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ.ΕΙΧΑ ΜΑΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΦΙΣΜΟ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΘΥΜΑΜΑΙ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΥΤΗ Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΟΙΚΤΡΑ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ.ΣΕ ΤΙ ΚΟΣΜΟ ΖΟΥΜΕ ΤΕΛΙΚΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε τι κοσμο ζουμε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχως,σε ενα αμορφωτο, σε μεγαλο βαθμο ακομη, γεματο προκαταληψεις,
φανατισμο, μισαλλοδοξια, μεγαλη φτωχεια, πεινα και δυστυχια!
Ριξτε μια ματια και σ αυτο
και πειτε μας τη γνωμη σας!
Δυστυχώς Lalu ο σκοταδισμός σε συνδυασμό με την αδιαφορία είναι ολέθριοι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ένα σύγχρονο Μεσαίωνα ζούμε Sκρουτζάκο μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήElva διάβασα την ανάρτησή σου. Περίμενες κάτι διαφορετικό από μάγους της φυλής, από παπάδες, ή από ιμάμηδες;
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλοι τους είναι οι πολλές όψεις του ίδιου νομίσματος, σκοταδισμός, εκμετάλλευση, διαπόμπευση, θανάτωση.
Και κατά τ'αλλα υπακούουν στο λόγο του Θεού.
Δεν είδες τον άλλο τον τραγογένη;
Με το ένα χέρι ευλογούσε το ποίμνιο και με το άλλο "ευλογούσε" τα απόκρυφα του ανήλικου.
Αηδιάζω και μόνο στη σκέψη ότι οι περισσότεροι από δαύτους χαίρουν εκτίμησης και σεβασμού από τους πιστούς, αντί να βρίσκονται σε ένα σκοτεινό μπουντρούμι να μην μπορούν να βγάλουν ξανά την οποιαδήποτε διαστροφή τους πάνω σε κανέναν άνθρωπο.
απίστευτο και πρωτόγονο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχώς οι άνθρωποι πάνε από το κακό στο χειρότερο και θυσιάζουν τα πάντα στον βωμό του χρήματος, ακόμα και ανθρώπινες ζωές.
ΑπάντησηΔιαγραφήτι να πεις;;; οτι και να πεις ειναι πολυ λιγο... απορω γιατι υπαρχουν αυτοι οι ανθρωποι.. αυτα τα τομαρια καλυτερα! ΟΛΑ για το χρημα πια;;; ΟΛΑ;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήThano σχεδόν τίποτα πια δεν μου φαίνεται απίστευτο, η κτηνωδία του ανθρώπου δεν έχει όρια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ "άνθρωπος" δυστυχώς everything, πάντα θυσίαζε οτιδήποτε, είτε για να κερδίσει δόξα, είτε χρήμα.Υποτίθεται όμως ότι ζούμε στον 21ο αιώνα, σε αυτήν την περίπτωση συναντάμε θυσίες για το χρήμα που βασίζονται πάνω σε προλήψεις και δεισιδαιμονίες άλλων εποχών, τι κι αν είναι αγράμματοι, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να είναι και πρωτόγονοι.
ΑπάντησηΔιαγραφήdi-ne-tou είναι πολύ ελάχιστα αυτά τα οποία δεν γίνονται για το χρήμα, και δυστυχώς όλο και ελαττώνονται όσο λιγοστεύουν και οι άνθρωποι που έχουν συναισθήματα, ανθρωπιά, και αγάπη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο θεμα για εμενα ειναι οχι τι κανουν οι απολιτιστοι αλλα οι πολιτισμενοι.Σε τι βοηθουν να αλλαξει αυτη η φριχτη κατασταση.Αυτο ειναι το πραγματικα θλιβερο, οτι δεν κανουν τιποτα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι οι "πολιτισμένοι" Νηρηίδα για το χρήμα ενδιαφέρονται, αν η προστασία των αλμπίνο τους πρόσφερε κάποιο κέρδος τότε μόνο θα νοιαζόντουσαν δυστυχώς.
ΑπάντησηΔιαγραφή:(