Ιστορίες γι'αγρίους, σοφά λόγια και αρλούμπες, περιβάλλον, τέχνες, παράξενα...
Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2008
Χριστουγεννιάτικα φαγητά και παράξενα έθιμα απ' όλο τον Κόσμο!
Τo λουκούλλειο γεύμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη γιορτή των Χριστουγέννων για κάθε λαό, με το μενού να διαφέρει από χώρα σε χώρα. Τα ήθη και τα έθιμα που έχουν επιβιώσει σε κάθε γεωγραφική περιοχή καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό τη γαστριμαργική παράδοση των λαών. Μελετώντας τη διαπιστώνει κανείς πως ορισμένα εδέσματα είναι διαδεδομένα και στην Ελλάδα, ενώ κάποια άλλα όχι μόνο παραμένουν εντελώς άγνωστα αλλά έχουν και όνομα που θυμίζει γλωσσοδέτη, όπως συμβαίνει με τα αυστριακά «τοπφενπαλατσίνκεν». Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, τις περισσότερες φορές η προέλευση των παραδοσιακών φαγητών και γλυκισμάτων που χαρακτηρίζουν κάθε κράτος χάνεται στα βάθη των αιώνων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στην Ευρώπη Χριστούγεννα δεν νοούνται χωρίς…
-Χριστόψωμο, και βασιλόπιτα(την Πρωτοχρονιά) στην Ελλάδα. Με τα χρόνια εντάχθηκαν κι άλλα γλυκίσματα στο εγχώριο γιορτινό μενού, όπως οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα και οι δίπλες. Από πλευράς φαγητών, πιο διαδεδομένο είναι το χοιρινό με σέλινο. Πρόκειται για παραδοσιακή συνταγή που προέρχεται από τα χοιροσφάγια, ένα αρχαίο έθιμο σύμφωνα με το οποίο κάθε οικογένεια έσφαζε το χοίρο που μεγάλωνε όλο το χρόνο στα μέσα Δεκεμβρίου. Στόχος ήταν να παρασκευαστούν αλλαντικά και λαρδί με το κρέας και το λίπος του ζώου, ώστε να υπάρχει επάρκεια τροφίμων για τους δύσκολους μήνες του χειμώνα. Αντίθετα, η γεμιστή γαλοπούλα είναι ξενόφερτο έθιμο. Το έφεραν από την Αμερική, όπου πρωτοκαθιερώθηκε για τη γιορτή των Ευχαριστιών, Ελληνες ναυτικοί στα τέλη του 19ου αιώνα.
-«Πανετόνε» στην Ιταλία. Το γνωστό αφράτο τσουρέκι, αφού ζυμωθεί με ρούμι και σταφίδες, φουσκώνει πολύ, καθώς ψήνεται αργά αργά. Στη γειτονική χώρα το γιορτινό μενού περιλαμβάνει και κοτετσίνο, φρέσκο χοιρινό που σερβίρεται με κρέμα από φακές.
-Κυπρίνο ψητό με σάλτσα μπίρας και ψωμί με τζίντζερ στην Αυστρία. Ακολουθούν για επιδόρπιο τα τοπφενπαλατσίνκεν, γλυκές κρέπες τυριού με γέμιση κρέμας και σος από καραμέλα και βερίκοκα.
-«Στόλεν» στη Γερμανία. Πρόκειται για ιδιαίτερα χορταστικό κέικ με φρούτα που πασπαλίζεται με ζάχαρη άχνη και συνοδεύει ιδανικά τον καφέ. Το πρώτο στόλεν ψήθηκε το 14ο αιώνα και το σχήμα του παρέπεμπε στο Θείο Βρέφος.
-«Πάντινγκ» (πουτίγκα) στην Αγγλία. Το παραδοσιακό γλυκό παρασκευάζεται με κονιάκ και σταφίδες και αφήνεται να ωριμάσει αρκετές εβδομάδες προτού κοπεί. Για κυρίως πιάτο οι Βρετανοί προτιμούν κρεατόπιτες.
Στην Αγγλία υπάρχει και ένα άλλο έθιμο όπως διαβάζουμε στην "Καθημερινή"
Οταν όλος ο υπόλοιπος κόσμος τρώει γαλοπούλα, οι Αγγλοι πηγαίνουν παραδοσιακά στο γήπεδο
Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες η αγρανάπαυση του ελληνικού πρωταθλήματος στρέφει το ενδιαφέρον των ποδοσφαιρόφιλων στο αγγλικό πρωτάθλημα. Εκεί, ο συνδυασμός της θρησκευτικής παράδοσης με τη νέα ποδοσφαιρική οικονομία είναι μία θεσμική λειτουργία με μακραίωνη συγκρουσιακή ιστορία. Το πρωτάθλημα της Αλβιόνας διεξάγεται ακόμη και ανήμερα τα Χριστούγεννα αποκτώντας αίγλη αντίστοιχη μιας θεατρικής παράστασης ή μιας εκλεκτής συναυλίας, εκτοξεύοντας έτσι το κύρος του και τις πωλήσεις εισιτηρίων. Πέρα όμως από το προφανές οικονομικό κέρδος, που αγγίζει φυσικά και τον συνεχώς αναπτυσσόμενο ποδοσφαιρικό τουρισμό, οι χριστουγεννιάτικοι αγγλικοί αγώνες έχουν επαναστατικές ρίζες.
Η αρχή της παράδοσης
Στα μέσα του 17ου αιώνα, η αγγλική νεολαία χρησιμοποίησε το εκκολαπτόμενο άθλημα του ποδοσφαίρου ως μέσο διαμαρτυρίας εναντίον της πουριτανικής εξουσίας που έθεσε εκτός νόμου τα Χριστούγεννα, ως παγανιστικά και ειδωλολατρικά! Η Βουλή νομοθέτησε κατά των Χριστουγέννων, καλώντας τους υπηκόους να απέχουν από το εορταστικό κλίμα και όταν ο δήμαρχος του Καντέρμπουρι απαγόρευσε τον εορτασμό του 1647, ο λαός απάντησε παίζοντας μπάλα στους δρόμους ως ένδειξη ανυπακοής. Το 1659 στο Γιορκ κορυφώθηκε η αντιπαράθεση όταν ποδοσφαιριστές και πολίτες έσπασαν τα τζάμια μιας εκκλησίας και ένα έκτακτο δικαστήριο με πρόεδρο τον δήμαρχο καταδίκασε έντεκα παίκτες, κάτι που οδήγησε σε ακόμη πιο σοβαρά επεισόδια. Το 1660 ακόμη 13 ποδοσφαιριστές καταδικάστηκαν για «την εκτός νόμου συμπεριφορά τους» και την ίδια χρονιά στο Μπρίστολ μαθητές διαδήλωσαν για την απαγόρευση του ποδοσφαίρου. Το ποδόσφαιρο έγινε σύμβολο της κόντρας του απλού λαού με τις παράλογες απόψεις των πουριτανών αρχόντων και η σύνδεση του αθλήματος με τα Χριστούγεννα εμπεδώθηκε από το συλλογικό υποσυνείδητο της αγγλικής κοινωνίας στους επόμενους αιώνες.
Ο νέος αιρετικός
Μέχρι και ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον, όταν πρότεινε πριν από λίγους μήνες κάποιες ριζοσπαστικές (για το βρετανικό στομάχι) «συνταγές» ποδοσφαιρικής ανάκαμψης, δεν τόλμησε καν να θίξει το ενδεχόμενο μη διεξαγωγής αγώνων μέσα στις γιορτές! Ο τεχνικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πρότεινε τη διακοπή της κανονικής ροής του πρωταθλήματος κατά τον μήνα Ιανουάριο. «Εγώ έχω προτείνει χειμερινή διακοπή από τότε που ήρθα στην Αγγλία, πριν από 22 χρόνια αλλά οι υπεύθυνοι ακόμα πιστεύουν ότι το ποδόσφαιρο είναι χειμερινό άθλημα. Το σκέφτηκα καλά και κατέληξα σε ένα πλάνο. Τα παιχνίδια των Χριστουγέννων θα μπορούσαν να παραμείνουν ως έχουν αλλά μία αγωνιστική (δέκα παιχνιδιών) θα μπορούσε να λάβει χώρα μέσα στον μήνα Ιανουάριο, κατακερματισμένη σε τρία Σαββατοκύριακα, ώστε να ξεκουραστούν οι ποδοσφαιριστές και να μη ζημιωθούν τα τηλεοπτικά δικαιώματα των καναλιών». Το κύκλωσε το θέμα άψογα ο ιδιοφυής Σκωτσέζος...
-«Σπέκουλοος» στο Βέλγιο. Είναι μπισκότα αρωματισμένα με μπαχαρικά που, εκτός του ότι τρώγονται, στολίζουν και το έλατο. Ανήμερα τα Χριστούγεννα καταναλώνεται επίσης μεγάλη ποσότητα από κροκέτες πατάτας, που στην τοπική διάλεκτο λέγονται «ααρνταπέλ κορκέτζες».
-«Μπις ντε νοέλ» στη Γαλλία. Πρωτοδημιουργήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από ευφάνταστο σεφ που εμπνεύστηκε από ένα κούτσουρο το οποίο καιγόταν σε τζάκι. Είναι κέικ με γέμιση από κρέμα κάστανου, πασπαλισμένο με μάρζιπαν.
-«Ολιεμπόλεν» στην Ολλανδία. Πρόκειται για μπάλες σε μέγεθος μπουκιάς με γέμιση από σταφίδες, οι οποίες τηγανίζονται και πασπαλίζονται με ζάχαρη άχνη.
-Ασπρόμαυρη πουτίγκα, χοιρομέρι και γεμιστή γαλοπούλα στην Ιρλανδία. Η κραιπάλη ξεκινά από το πρωί με αβγά, μπέικον, ντομάτες, πατάτες και μανιτάρια, όλα ψητά.
-Μπακαλιάρο στην Πορτογαλία. Το εθνικό τους φαγητό δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από το εορταστικό μενού. Συνοδεύεται με «ραμπανάντας», μπουκιές από ψωμί βουτηγμένες σε αβγό, κρασί και ζάχαρη και τηγανισμένες σε λάδι, και «μπόλο ρέι», στρογγυλό κέικ με φρούτα γκλαζέ και ξηρούς καρπούς.
-Ψητή χήνα και πουτίγκα ρυζιού στις Σκανδιναβικές χώρες. Επίσης σερβίρεται καφές με σταφιδόψωμα.
-«Μάρζιπαν» στην Ισπανία. Κάτι σαν τη χαλβαδόπιτα Κυκλάδων, φτιαγμένο με μέλι και καρύδια.
Παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα σε κάποιες Χώρες.
Λετονία
Στη Λετονία, οι πολίτες πιστεύουν ότι ο «Πατέρας των Χριστουγέννων» φέρνει από ένα δώρο και τις 12 μέρες των γιορτών, με αφετηρία την Παραμονή Χριστουγέννων.
Το επίσημο γεύμα των Λετονών περιλαμβάνει κόκκινα φασόλια με σάλτσα χοιρινού, μικρές πίτες, λάχανο και λουκάνικα.
Ουγγαρία
Αντίθετα, στην Ουγγαρία ο Σάντα Κλάους έρχεται στις 6 Δεκεμβρίου. Τα παιδιά πρέπει να καθαρίζουν και να τοποθετήσουν τα παπούτσια τους έξω από το σπίτι πριν πάνε για ύπνο. Την επόμενη μέρα, κόκκινοι σάκοι είναι γεμάτοι με γλυκά και παιχνίδια. Όσο για τα παιδιά, που ήταν άτακτα, τους περιμένει μια χρυσή βίτσα. Την παραμονή των Χριστουγέννων τα παιδιά επισκέπτονται συγγενείς ή πηγαίνουν στο σινεμά, αφού ο μικρός Χριστός «φέρνει» δώρα. Γι’ αυτό, στο δέντρο είναι κρεμασμένα ακόμα και τρόφιμα για να «τρατάρουν» τον επισκέπτη. Το εορταστικό γεύμα περιέχει φρέσκο ψάρι με πατάτες και ρύζι, ενώ σερβίρονται και σπιτικά γλυκά. Τα μεγαλύτερα παιδιά πηγαίνουν στην εκκλησία.
Ρουμανία
Στην Τρανσυλβανία εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι νοικοκυρές μαγειρεύουν για Χριστουγεννιάτικο έδεσμα γεμιστό λάχανο, το οποίο ετοιμάζουν ένα 24ωρο πριν, αφού είναι πιο γευστικό τη 2η και την 3η μέρα.
Γερμανία
Οι Γερμανοί λατρεύουν να στολίζουν τα σπίτια τους με διάφορα παραδοσιακά μπιχλιμπίδια. Ιδιαίτερη θέση έχουν τα φαναράκια, που τοποθετούνται στα παράθυρα αλλά και ένα στεφάνι από φύλλα με τέσσερα φυσικά κεριά. Ο Πατέρας των Χριστουγέννων φέρνει τα δώρα αργά το απόγευμα της παραμονής των Χριστουγέννων, μετά τη Λειτουργία. Ένα από τα μέλη της οικογένειας χτυπά ένα κουδούνι και καλεί τους υπόλοιπους να ανοίξουν τα δώρα. Ψάρι και χήνα είναι κάποια από τα παραδοσιακά εδέσματα.
Γαλλία
Ζουαγιέ Νοέλ τραγουδούν οι Γάλλοι και τα έθιμα τους δε διαφέρουν πολύ από τα δικά μας. Τη διαφορά ωστόσο κάνουν στο στολισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου, όπου το γεμίζουν με κόκκινες κορδέλες και αληθινά άσπρα κεριά.
Αυστραλία
Εντελώς διαφορετικά Χριστούγεννα "κάνουν" οι Αυστραλοί, όχι όμως λόγω των διαφορετικών εθίμων, αλλά εξαιτίας του καιρού. Ενώ ο περισσότερος κόσμος ταυτίζει αυτές τις γιορτές με κρύο και χιόνι, στην Αυστραλία, ο Άγιος Βασίλης φτάνει από τη θάλασσα με τζετ σκι!
Χρόνια πολλά!
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, zougla.gr, Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μίλα ελεύθερα, μη φοβάσαι δεν δαγκώνω...πάντα.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.