Ιστορίες γι'αγρίους, σοφά λόγια και αρλούμπες, περιβάλλον, τέχνες, παράξενα...
Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008
Έρχεται η ολογραφική τηλεόραση!
Αλήθεια πως θα ήταν μετά από μερικά χρόνια, αν θα μπορούσαμε στο σαλόνι του σπιτιού μας να δούμε από θρίλερ, ντοκυμαντέρ μέχρι και ένα αθλητικό γεγονός σε ολογραφική παράσταση;Εικονική πραγματικότητα(χωρίς τα ειδικά γυαλιά), κάτι που το έχουμε δει μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας.
Οι επιστήμονες λένε ότι σύντομα θα γίνει πραγματικότητα και εργάζονται πάνω σε αυτόν τον τομέα, ήδη τα πρώτα βήματα έχουν γίνει.
Προς το παρόν έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά τηλεοράσεις 3d, που υπόσχονται ότι τα ειδικά γυαλιά δεν είναι απαραίτητα, ένα βήμα που μας φέρνει πιο κοντά στο μέλλον, και την ολογραφική πραγματικότητα.
Η ολογραφική τηλεόραση πραγματικότητα!
Μην ξαφνιαστείτε εάν στο μέλλον αντικαταστήσετε την πανάκριβη τηλεόραση plasma ή LCD που αποκτήσατε μετά από τόσο κόπο με μια ολογραφική 3-D τηλεόραση που θα μεταφέρει τον Cristiano Ronaldo στο σαλόνι σας ή θα σας φέρνει πρόσωπο με πρόσωπο με τους αγαπημένους σας τηλεοπτικούς ήρωες.
Η νέα τεχνολογία τριών διαστάσεων θα φτάσει στα σαλόνια μας πολύ πιο γρήγορα απ'Α ότι περιμέναμε λόγω της αλματώδους εξέλιξης στον τομέα των ολογραφικών συστημάτων, που πραγματοποιήθηκε αυτό το έτος από ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα.
Ο Δρ. Nasser Peyghambarian, πρόεδρος του Ινστιτούτου Φωτονικής και Λέιζερ από το τμήμα Οπτικής του πανεπιστημίου της Αριζόνα, είπε στο CNN ότι οι επιστήμονες έχουν καταρρίψει ένα σημαντικό εμπόδιο, κατασκευάζοντας τις πρώτες ανανεώσιμες τρισδιάστατες απεικονίσεις με μνήμη.
«Πρόκειται για μια απαραίτητη προϋπόθεση για οποιοδήποτε τύπο κινούμενης ολογραφικής τεχνολογίας. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί αυτή τη στιγμή δεν είναι κατάλληλος για εικόνες τριών διαστάσεων.»
Οι ερευνητές παρήγαγαν απεικονίσεις οι οποίες μπορούν να σβηστούν και να γραφτούν ξανά μέσα σε λίγα λεπτά. Για να δημιουργηθεί το πρότυπο της τηλεόρασης, οι εικόνες θα πρέπει να εναλλάσσονται κάθε δευτερόλεπτο, όμως ο Peyghambarian είναι αρκετά αισιόδοξος ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί.
Όπως αναφέρει ο προηγούμενος, η ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα εργάζεται για την αναβάθμιση της ολογραφικής τεχνολογίας από το 1990, έτσι το τελευταίο επίτευγμα είναι ένα τεράστιο βήμα. Ο Peyghambarian θεωρεί ότι οι μεγαλύτερες δυσκολίες για τη δημιουργία ενός ολογραφικού σχεδίου έχουν ξεπεραστεί.
«Χρειαστήκαμε κάποιο χρόνο για να πραγματοποιήσουμε το πρώτο βήμα, όμως από τη στιγμή που έχουμε τα πρώτα στοιχεία όλα τα υπόλοιπα έρχονται πιο γρήγορα. Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε για τη βελτίωση του μοντέλου. Καταφέραμε να αναδείξουμε ένα μόνο χρώμα και αυτό που προσπαθούμε αυτή τη στιγμή είναι να χρησιμοποιήσουμε και τα τρία χρώματα. Η πρώτη ολογραφική αναπαράσταση ήταν πολύ μικρή, τώρα προσπαθούμε να φτιάξουμε κάτι μεγαλύτερο, τουλάχιστον όσο η οθόνη ενός υπολογιστή. Δεν υπάρχουν τώρα πια ανυπέρβλητα εμπόδια,» σχολιάζει ο Peyghambarian.
Οι νέες εξελίξεις έχουν γεμίσει τους ερευνητές με ελπίδες για την άμεση εφαρμογή της μεθόδου. Ο Tung H. Jeong, συνταξιούχος καθηγητής φυσικής από το Κολέγιο Lake Forest έξω από το Σικάγο, ο οποίος μελετούσε την τεχνολογία της ολογραφίας από το 1960, αναφέρει: «Όταν ξεκινήσαμε να μιλάμε για την τεχνολογία των ανανεώσιμων ολογραφημάτων, κατευθυνόμασταν προς την ολογραφική τηλεόραση και σήμερα αποδείχθηκε ότι αυτό είναι εφικτό.»
Πως θα είναι όμως αυτές οι τηλεοράσεις;
Σύμφωνα με τον Peyghambarian, η τηλεόραση του μέλλοντος θα αποτελείται από μια οθόνη ενσωματωμένη σε ένα τοίχο που θα δείχνει τρισδιάστατες εικόνες ή ένα οριζόντιο πάνελ, τοποθετημένο σε ένα τραπέζι με ένα κρυφό μηχανισμό που θα δημιουργεί τα ολογραφήματα. Έτσι, εάν όλα πάνε καλά, πολύ σύντομα θα έχετε ένα ποδοσφαιρικό αγώνα πάνω στο τραπέζι σας ή τους κακούς να ξεπηδούν από τους τοίχους σας.
Ο Peyghambarian είναι επίσης αισιόδοξος ότι αυτή η τεχνολογία θα διατεθεί στη αγορά μέσα στα επόμενα 5-10 χρόνια. Όπως αναφέρει, η πορεία προς το τελικό προϊόν θα είναι πολύ πιο εύκολη τώρα που βρέθηκε η μέθοδος της εγγραφής.
Παρόλα αυτά, θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν είναι πολλοί αυτοί που είναι τόσο αισιόδοξοι όσο ο Peyghambarian. Ο Justin Lawrence, λέκτορας από το πανεπιστήμιο Bangor Ηλεκτρονικής Μηχανικής στην Ουαλία, δήλωσε ότι όντως έχουν πραγματοποιηθεί κάποια μικρά και σημαντικά βήματα προς την υλοποίηση της ολογραφικής τεχνολογίας, όμως δεν νομίζει ότι θα είναι έτοιμη μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.
«Είναι εντελώς διαφορετικό να παρουσιάζεται απλά κάτι μέσα στο εργαστήριο από το να παράγεται σε ευρεία κλίμακα για να διατίθεται στην αγορά,» σχολιάζει ο Lawrence.
Ωστόσο, υπάρχουν λόγοι να είμαστε αισιόδοξοι καθώς τον τελευταίο καιρό οι προσπάθειες για την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας αυξάνονται. Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έχει επενδύσει τόσο οικονομικά όσο και τεχνικά στην ανάπτυξη μιας τηλεόρασης τριών διαστάσεων-εικονικής πραγματικότητας, ενώ το υπουργείο Επικοινωνιών της χώρας έχει σκοπό να διαθέσει αυτή την τεχνολογία στην αγορά έως το 2020.
Ο Peyghambarian είπε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν μεγάλοι χορηγοί, όμως καθώς η εξέλιξη συνεχίζεται, ελπίζει ότι αυτό θα αλλάξει.
«Οι εφαρμογές αυτής της τεχνολογίας θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμες. Στην προπόνηση είναι θεμιτό να φαίνονται οι άνθρωποι σε αναπαράσταση τριών διαστάσεων. Επίσης, στον τομέα της άμυνας και της χειρουργικής, η βοήθεια που θα προσφέρει η νέα τεχνολογία θα είναι ανεκτίμητη.»
πηγή:CNN - pathfinder
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μίλα ελεύθερα, μη φοβάσαι δεν δαγκώνω...πάντα.
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.